Opstelten: geen centrale opvang van teruggekeerde jihadgangers

Minister Ivo Opstelten Beeld anp
Minister Ivo OpsteltenBeeld anp

Nederland gaat teruggekeerde Irak- en Syriëgangers niet centraal opvangen. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil dat gemeenten zelf hun opvang regelen.

Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen. Opstelten wijst daarmee een voorstel van een partijgenoot, de Haagse burgemeester Van Aartsen, af. Die klopte eerder deze maand namens de Nederlandse 'jihadgemeenten' bij hem aan. Het zou gemeenten ontbreken aan het geld en de middelen om terugkeerders op een veilige wijze te laten terugkeren in de maatschappij.

De screening en de behandeling van oorlogstrauma's vereist specifieke kennis, vinden de gemeenten. Die kunnen ze niet allemaal bieden. Ook kunnen ze niets doen als een jihadist traumahulp weigert. Hetzelfde geldt voor jihadisten die hun traject hebben doorlopen en een risicofactor blijven. Vrijblijvendheid is troef.

Opstelten voelt echter niets voor een landelijke aanpak. Gemeenten blijven verantwoordelijk voor terugkeerders, al krijgen zij begin volgend jaar wel hulp van een nieuw landelijk orgaan. Die Expertiseunit Sociale Stabiliteit gaat gemeenten helpen met 'het trainen van sleutelfiguren en deskundigheidsbevordering' en gaat helpen bij het vroeg herkennen van radicalisering.

Voor 'gevaarlijke terugkeerders' maakt de minister mogelijk een uitzondering. Hij bekijkt nu of zij wel landelijk kunnen worden opgevanen. Mogelijk gaat hij het programma voor gevaarlijke draaideurcriminelen deels ook voor hen gebruiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden