'Opstelten betaalde consultant 1,3 miljoen'

Minister Opstelten ontweek de regels en betaalde een consultant een salaris dat drie keer de Balkenende-norm bedroeg. Maar liefst 1,3 miljoen, blijkt uit stukken in handen van NRC Handelsblad. Beeld anp
Minister Opstelten ontweek de regels en betaalde een consultant een salaris dat drie keer de Balkenende-norm bedroeg. Maar liefst 1,3 miljoen, blijkt uit stukken in handen van NRC Handelsblad.Beeld anp

Het ministerie van veiligheid en justitie heeft een ICT-consultant over een periode van twee jaar 1,3 miljoen euro betaald om grote automatiseringsproblemen bij de Nationale Politie op te lossen. Dat blijkt uit stukken in handen van NRC Handelsblad. De krant heeft een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur.

Het zou gaan om adviseur Jo van den Hanenberg. Tussen mei 2012 en mei 2014 werkte hij aan het verbeteren van het automatiseringssysteem van de Nationale Politie. Die klus was dusdanig complex en urgent dat minister Opstelten besloot Van den Hanenberg een salaris te geven dat drie keer zo hoog was als de Balkenende-norm. Die bedroeg in 2013 228.599 euro.

NRC Handelsblad meldt dat er geen offertes zijn aangevraagd bij andere consultants en de maximaal toegestane beloning ruimschoots overschreden is. Een illegale handelswijze. Want, zo eist de Wet Normering Topinkomens, een minister die een topfunctionaris meer wil geven dan de maximale norm mag dat alleen doen na een akkoord van de ministerraad. Daarna moet deze beslissing publiekelijk gemaakt worden.

Maar minister Opstelten en zijn ambtenaren scharen Van den Hanenberg niet onder het begrip 'topfunctionaris'. En daarbij stond een verbeterd automatiseringssysteem van de Nationale Politie voorop. Reden genoeg om van de regels af te wijken, zo stelt het ministerie.

Aanleiding voor de plotselinge inhuur Jo van den Hanenberg en zijn collega-consultant Pieter Cloo was het opstappen van oud-politiecommissaris Aad Meijboom als hoofd van de ICT-afdeling van de politie. Meijboom vertrok na een kritisch commissierapport. Van den Hanenberg was een van de auteurs.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden