Opsteker Irak bij slag om Mosul

militaire operatie | Iraakse militairen slaagden er voor het eerst in om de oevers van de Tigris te bereiken. Een opsteker voor het moreel van het leger in de strijd om het IS-bolwerk Mosul.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

In de strijd om Mosul zijn Iraakse militairen er voor het eerst in geslaagd om de rivier de Tigris te bereiken. De oostelijke oever is nu deels in handen van Iraakse speciale eenheden. De militairen bestormen de stad vanuit het oosten en proberen de jihadisten van Islamitische Staat (IS) zo hun laatste grote bolwerk in Irak uit handen te nemen.

Het is een groot moment voor de Iraakse strijdkrachten, zei de Iraakse premier Haider al-Abadi gisteren. "Godzijdank bevrijden onze strijdkrachten buurt na buurt." Het bereiken van de rivieroever is inderdaad een opsteker voor het moreel van het leger. Want hoewel het veel terrein weet te heroveren, verliest het daarbij ook veel militairen.

IS biedt fel verzet, en stuurt de ene na de andere zelfmoordterrorist op de militairen af. Op een video, die de terreurbeweging vorige week verspreidde en die is opgenomen via een drone, is te zien hoe de operaties in hun werk gaan. Uit een garage komt een auto gereden, het voertuig maakt een paar bochten, en gaat dan op zijn doel af, meestal een paar Iraakse tanks of humvees. Wanneer de militairen het voertuig ontdekken, is het al te laat. Vervolgens is een vuurbal te zien. Op de video stonden beelden van 38 van zulke aanslagen.

De terreurbeweging maakt steeds meer gebruik van zelfmoordaanslagen, en zet daarvoor ook kinderen in. Op 1 januari publiceerde IS een jaaroverzicht van het aantal zelfmoordoperaties in Irak en Syrië. In totaal ging het om 1112 van dit soort aanslagen, een nieuw record. Alleen al in de eerste tien weken van de bevrijdingsoperatie in Mosul door het Iraakse leger voerde IS 220 zelfmoordoperaties uit. De grafieken die IS publiceert, zijn doorgaans betrouwbaar en komen overeen met tellingen van andere instanties.

Ondertussen maakt IS ook gebruik van aanvaldrones. De terreurbeweging bevestigt onder meer granaten aan drones en stuurt deze vervolgens op hun vijanden af. De Koerdische nieuwszender Rudaw publiceerde dit weekend een video waarin militairen bestookt werden door IS-drones.

Ondanks de vele tegenslagen is de Iraakse regering optimistisch. Het aantal Iraakse militairen dat deelneemt aan de operatie is overweldigend - in totaal doen er zo'n 100.000 strijders mee aan de slag om Mosul. Het aantal IS-strijders in de stad ligt een stuk lager. Bovendien kunnen de jihadisten geen kant meer op. In het oosten zijn ze ingesloten door het Iraakse leger, vanuit het westen door paramilitairen en vanuit het noorden door de Koerdische peshmergastrijders.

undefined

Irak versus Turkije

De strijd tegen IS in Mosul heeft de banden tussen Irak en Turkije geen goed gedaan. Turkije doet ongevraagd mee aan de operatie, en zijn hulp is ongewenst. De Iraakse regering beschouwde de stationering van de militairen in Irak als een bezetting. Maar na maanden van ruzie, beginnen de landen weer met elkaar te praten. De Turkse vicepremier Nurettin Canikli heeft een vertrek van zijn troepen uit Irak toegezegd, wanneer de veiligheidssituatie er voldoende is verbeterd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden