Opsteken van middelvinger is 'normaal'

De middelvinger opsteken is misschien niet netjes, maar wel gewoon en daarom niet strafbaar.

Van onze verslaggeefster

R. Meulenbroek, voorlichter van het openbaar ministerie in Amsterdam bevestigt dat het alleen maar gebruiken van 'de vinger' ten opzichte van een agent in de hoofdstad, doorgaans niet wordt bestraft.

Hoewel agenten dikwijls geïrriteerd een bon uitschrijven als zij met deze verwensing in aanraking komen, seponeert het OM het proces-verbaal weer net zo gemakkelijk. De middelvinger als zelfstandig gebaar valt, net als het scheldwoord 'sukkel', onder de categorie 'niet geobjectiveerde belediging', dat wil zeggen: woorden of gebaren die mensen zo vaak en zo ondoordacht gebruiken dat ze als omgangsvorm normaal zijn geworden en niet als persoonlijke belediging moeten worden opgevat.

Als de middelvinger wordt opgeheven in combinatie met onvrede over bijvoorbeeld het verkrijgen van een proces-verbaal, kan het gebaar de straf wel verzwaren.

Zelfstandige gebaren die wel tot boete of zelfs een dagvaarding kunnen leiden, zijn spugen en het brengen van de nazi-groet. Niet getolereerde scheldwoorden zijn termen als: 'kankerslet', 'kuthoer', 'krijg de kanker in je hart', 'fascist', 'nazi' en 'NSB'er.' Ook beledigingen op grond van de etnische of culturele achtergrond van een agent worden beboet.

Burgers die door het OM strafbaar worden bevonden aan het 'beledigen van een ambtenaar in functie', kunnen rekenen op een boete van ongeveer 250 gulden. Wie het nog een keer doet, kan het dubbele lappen en wie het na twee keer nóg niet heeft geleerd, moet voor de rechtbank verschijnen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden