'Opstartprobleempjes' Den Haag zitten Taylor dwars

DEN HAAG (ANP) - In juli dit jaar kampte de de gewezen Liberiaanse president Charles Taylor, de van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden beschuldigde leider, met tal van ongemakken bij het voorbereiden van zijn verdediging. Taylor was een maand daarvoor in Den Haag voor berechting aangekomen.

De klachten kwamen naar voren tijdens een hoorzitting van het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) in Den Haag. De raadsman van krijgsheer Taylor, de Brit Karim Ahmad Khan, beklaagde zich namens zijn cliënt ten overstaan van de rechter over de gebrekkige telefonische bereikbaarheid, de uren die hij in zijn cel moest doorbrengen, het voedsel en over het verstrekken van visa aan familieleden.

De gewezen president kon niet direct telefoonjes ontvangen maar bellers moesten eerst een boodschap voor hem achterlaten, waarna hij kon terugbellen. Daardoor ontstaan allerlei vertragingen waardoor hij vaak mensen helemaal niet aan de telefoon kreeg. Bovendien is het extreem duur om te bellen naar West-Afrika, klaagt hij. "Het kost al snel tien euro per drie of vier minuten", rekende raadsman Kahn de rechter voor.

'Rivièra van het gevangeniswezen'

Het aantal uren dat de Liberiaan per etmaal achter de deur moet, noemde Kahn "veel draconischer dan in Freetown". Taylor werd eind maart ingesloten in de hoofdstad van Sierra Leone en in juni overgebracht naar Den Haag, waar hij zal worden berecht. Khan wenste voor zijn cliënt gelijke rechten en hetzelfde regime als anderen hebben die zijn aangeklaagd door het Speciale Hof voor Sierra Leone.

Rechter Richard Lussick uit Samoa stelde aan het eind van de hoorzitting Kahn gerust en voegde daar schertsenderwijs aan toe dat "Freetown nou niet bepaald te boek staat als de rivièra van het gevangeniswezen". De opmerking ontlokte zelfs aan de gereserveerde in een grijs krijtstreeppak gestoken Taylor een glimlachje. Met een licht hoofdschudden moest hij de magistraat wel gelijk geven.

Visaverstrekking

Ten aanzien van de visaverstrekking was het Lussick wel ernst. Het is een zeer belangrijke kwestie die van de griffie hoge prioriteit moet krijgen, verklaarde de rechter. Kahn had daarom gevraagd omdat Taylor zonder afscheid te kunnen nemen van zijn familieleden een maand geleden werd overgevlogen naar Nederland.

Sindsdien heeft hij ze niet meer gezien. Bovendien is zijn vrouw zes maanden zwanger en is het nog maar de vraag of zij nog lang kan reizen, ging de Britse jurist verder.

Europees voedsel valt niet in de smaak

Het voedsel dat de Liberiaan aangeboden krijgt in de ICC-detentievleugel op het terrein van de Scheveningse strafgevangenis kan eveneens de goedkeuring van Kahn en zijn cliënt niet wegdragen. De catering wordt verzorgd door een "Europacentrisch instituut". Taylor is evenwel Afrikaan, verklaarde Kahn wellicht ten overvloede.

De condities waaronder de oud-president gevangen zit in Scheveningen verbeteren wel, zei zijn advocaat. Het gaat om eenvoudige stappen die echter tergend langzaam worden gezet. "We praten hier niet over hogere wiskunde", aldus Kahn over het in zijn ogen wijfelende optreden van de griffie.

'Opstartproblemen'

Het Nederlandse plaatsvervangend hoofd van de griffie van het SCSL, Herman von Hebel, noemde na de zitting van vrijdag de problemen van Taylor het gevolg van "opstartproblemen". De speciale dependance van het hof in Den Haag die Taylor moet berechten, zetelt pas een maand in Nederland. "De klachten zijn niet nieuw voor ons. We werken eraan en ik zie geen grote obstakels voor het uit de weg ruimen ervan."

Ten aanzien van de visaverstrekking voor de familie van Taylor maar ook voor Afrikaanse journalisten was Von Hebel vrijdag ronduit positief gestemd. Hij had bij de Nederlandse autoriteiten een positieve houding bespeurd. "Er moeten alleen nog wat pragmatische plooitjes worden gladgestreken." Nederland lijkt zich te realiseren dat het belangrijk is voor Sierra Leone dat het proces goed kan worden gevolgd, zei Von Hebel tegen het ANP.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden