Opstappen Verheijen is terecht

Natuurlijk, zegt een meerderheid van de lezers, kon Mark Verheijen niet aanblijven als Kamerlid. Al vraagt een enkeling zich af of het integriteitsideaal niet onhaalbaar wordt.

MONIC SLINGERLAND

Vorstenspiegels

In de Middeleeuwen werden er veel 'vorstenspiegels' geschreven: traktaten waarin de auteurs hun lezers voorhielden welke houding en welk gedrag passend was bij hun hoge ambt. Het is opvallend dat in elk van die teksten de voorbeeldfunctie van de vorst aan de orde komt: hij moet zijn onderdanen voorgaan in goed gedrag en hij moet onkreukbaar zijn omdat hij voor hen verantwoordelijk is.

Leden van de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht hebben tegenwoordig ook nog die functie. Dat er dan, zoals weleens wordt tegengeworpen, weinig of geen mensen gevonden zouden kunnen worden die nog een dergelijke functie ambiëren is geen argument: er zijn mensen genoeg die eerlijk en integer zijn.

Het gaat in dit geval niet om de bedragen die ermee gemoeid zijn: ethisch onwenselijk gedrag omvat meer dan regels overtreden. Het is dus terecht dat Mark Verheijen opstapt; hij had het alleen eerder moeten doen.

Petty Bange Heelsum

undefined

Te veel eer

De vraag stellen is hem beantwoorden. Meer woorden eraan vuil maken is te veel eer voor dit voorbeeld van hybris.

Karin van der Beek Den Haag

undefined

Pekelzonden

De integriteitscommissie van de VVD heeft laten zien hoe je schade kunt beperken. Natuurlijk heeft Verheijen hier en daar wat te enthousiast gedeclareerd, maar wel steeds binnen de regels van de declaratieprocedures van provincie of gemeente, inclusief handtekeningen van zijn chefs. Het zijn dan ook niet deze declaraties waarover hij is gestruikeld. Zoals Monic zaterdag al stelde, waren er nog andere, veel relevantere problemen met het optreden van Verheijen in zijn functies als ambtenaar. Deze zaken hebben te maken met machtsmisbruik en vriendjespolitiek.

Met het nu al wegsturen van Verheijen voor enkele pekelzonden kan de VVD roepen dat de zweem van gebrek aan integriteit al voldoende is om het vertrouwen van de VVD te verliezen. Dat Verheijen zich waarschijnlijk ook heeft bezondigd aan machtsmisbruik en vriendjespolitiek kan nu buiten de verkiezingscampagne van de VVD worden gehouden. Want dat had pas echt tot commotie geleid.

Gjalt Gaikema Dedemsvaart

undefined

Vanzelfsprekend

Op z'n minst opmerkelijk dat de vraag gesteld wordt of Verheijen terecht is opgestapt. Is de integriteit van een volksvertegenwoordiger niet vanzelfsprekend? Hopelijk is dit incident geen voorbeeld voor de ethiek van onze parlementariërs in het algemeen.

Ineke Hoekstra Groningen

undefined

Onhaalbaar ideaal?

Hoewel geenszins een VVD-fan, komen bij mij vragen op als een politieke carrière om een paar bonnen abrupt beëindigd wordt. Is dit een wenselijke politieke realiteit? Het kan een waarschuwing zijn voor politici: pas op uw daden. Maar wat als het integriteitsideaal onhaalbaar is geworden? Het beroep politicus is dan een onzekere kwestie van de schijn ophouden, beter dan je collega, en hopen dat de mediawillekeur aan je huisje voorbij gaat.

Guido Bik Utrecht

undefined

Diskrediet

Is het terecht dat Mark Verheijen als Kamerlid opstapt? Zeer terecht en onontkoombaar. Hij is ernstig in diskrediet gekomen door zijn frauduleus handelen. Ook het organiseren van feesten op kosten van de overheid is fout. Het gaat van kwaad tot erger; je kunt gemanipuleerd worden.

Leo B. van der Lans Oldebroek

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden