Opstappen van Frans Weekers was uiteindelijk onvermijdelijk

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Frans Weekers is terecht afgetreden als staatssecretaris van financiën. Zijn vertrek was onvermijdelijk geworden, gezien de problemen met de uitvoering van de toeslagenwet en de onmacht van de bewindsman de chaos bij de Belastingdienst te bestrijden. Bovendien gaf Weekers er in diverse debatten met de Tweede Kamer - over fraude met toeslagen en problemen bij de uitkering van toeslagen - blijk van de materie in het geheel niet te beheersen.

Daarbij moeten echter wel enkele kanttekeningen worden geplaatst. Weekers was bepaald niet de eerste staatssecretaris van financiën die met problemen bij de Belastingdienst werd geconfronteerd. Bijna altijd ging het om problemen in de automatisering. Dat juist daar steeds problemen opduiken, heeft direct te maken met de bijna onmogelijke opdracht waarmee de Belastingdienst en de politieke leiding van die dienst te maken krijgen.

Juist op dat punt heeft ook de Tweede Kamer, geen fractie uitgezonderd, boter op haar hoofd. De politiek wekt al te vaak de indruk ervan overtuigd te zijn dat via het belastinginstrument het paradijs op aarde te scheppen valt. De staatssecretaris van financiën en, via hem, de Belastingdienst krijgen opdracht op opdracht. Beleid wordt veelal gemaakt via de belastingheffing en de dienst wordt geacht dat allemaal uit te voeren. Het liefst zo snel mogelijk en in ieder geval soepel. De Belastingdienst is al lang tegen de grenzen van zijn mogelijkheden opgelopen, terwijl de Kamer maar door blijft vragen. Tegelijkertijd wordt er vooral bezuinigd op de capaciteit van de dienst.

Het gedoe rond de toeslagen is symptomatisch voor dit fenomeen. De toeslagen moesten zo snel mogelijk bij de rechthebbenden zijn. Eerst uitbetalen en dan pas controleren, was de eis, vooral van het CDA, toen het stelsel ingevoerd werd. Dat daarmee fraude werd uitgelokt, leidde vervolgens weer tot verontwaardiging. Het beleid moest om en nu staat fraudebestrijding weer voorop.

Ook de opvolger van Weekers zal met deze problemen te maken krijgen. Nu er echter een staatssecretaris op gesneuveld is, kan hij of zij met wellicht meer succes en in ieder geval met recht en reden de Tweede Kamer voorhouden dat ze niet moet overvragen en het geld moet uittrekken dat nodig is om orde op zaken te stellen. Op die manier zou Weekers' opvolger nog kunnen profiteren van diens ongelukkige staatssecretariaat. Niemand hoeft te treuren dat dat gisteren uiteindelijk tot een einde kwam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden