Opstandige zuivelboeren schuiven voor gesprek aan bij industrie

amsterdam – Op korte termijn zal een gesprek plaatsvinden tussen de opstandige Dutch Dairy Board (DDB) en de zuivelindustrie. Dan zal gesproken worden over de problemen in de melkveehouderijsector.

De DDB aanvaardt de uitnodiging die de Nederlandse zuivelorganisatie NZO heeft laten uitgaan. Leden van de DDB voeren al een week actie tegen de lage melkprijs. Daarbij worden zuivelfabrieken geblokkeerd.

Deze acties leiden tot tweespalt in de melkveehouderij en bezorgen de sector schade. Zo dreigt zuivelfabriek Campina een schadevergoeding te eisen van de DDB. Campina wil naar de rechter om de blokkade van de fabriek in Heiloo op te heffen.

DDB-woordvoerder Gerrit Roos zei gisteren in een reactie dat de acties gewoon doorgaan, maar hij wil desalniettemin toch gaan praten met de zuivelfabrikanten. „Liefst morgen, maar er moet wel gesproken worden over de melkprijzen.”

Voor Sybren Attema, bestuursvoorzitter van Friesland Food, zijn echter onderhandelingen over de melkprijs uitgesloten.

Roos: „Attema kan dat wel zeggen, maar tweederde van zijn melkveehouders staat achter onze eis, blijkt uit een enquête van het Agrarisch Dagblad.” Roos wijst ook op Duitsland waar de Duitse zusterorganisatie met de Duitse industrie al aan het onderhandelen is over een nieuwe, vaste melkprijs. „Dat zal z'n uitstraling hebben naar Nederland.”

De vakgroep Melkveehouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO zal ook aan het gesprek deelnemen. „De emoties onder de melkveehouders zijn hoog opgelopen en de geest moet weer in de fles”, meent vice-voorzitter Kees Romijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden