Opstandige militairen in Ivoorkust terug naar kazernes

Na een militaire muiterij die twee dagen duurde lijkt de rust teruggekeerd in Ivoorkust. In de tweede stad van het land, Bouaké, zijn de militairen weer naar hun kazernes gegaan, een dag nadat ze daar de minister van defensie hadden gegijzeld. De militairen willen loonsverhoging en betere leef- en werkomstandigheden.

De president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, zei zaterdag al dat er overeenstemming was bereikt met de ontevreden militairen in zijn land. Ouattara zei tegen zijn ministers en journalisten dat hij had afgesproken tegemoet te komen aan de eisen van de militairen.

"Maar ik zou wel willen zeggen dat deze manier van eisen stellen niet gepast is. Het tast het imago van ons land aan, na al onze inspanningen om de economie te doen herleven", zei Ouattara voordat hij een beroep deed op de militairen om terug te keren naar kazernes.

Toch keerde de rust niet meteen terug. Anderhalf uur na de overeenkomst openden militairen het vuur en omsingelden een huis met daarin de minister van defensie in Bouaké. Behalve de minister zaten ook de plaatsvervangend commandant van de republikeinse garde, de burgemeester van Bouaké, andere lokale ambtenaren en journalisten opgesloten in de woning.

De boze militairen schreeuwden dat ze onmiddellijk geld wilden en niet pas volgende week. Na enige tijd mocht de minister het pand verlaten, meldt een verslaggever van persbureau Reuters. Ook andere aanwezigen zijn vrijgelaten.

In verschillende Ivoriaanse steden was het sinds vrijdag onrustig. Sinds zaterdagochtend was regelmatig geweervuur van muitende militairen te horen. Opstandige militairen drongen zaterdagmiddag het hoofdkwartier van het Ivoriaanse ministerie van defensie binnen. Het West-Afrikaanse Ivoorkust telt ruim 23 miljoen inwoners.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden