Opstandelingen Libië klampen zich wanhopig vast aan de VN

Militairen van het Libische leger van Kadafi zijn ervan overtuigd aan de winnende hand te zijn. Beeld reuters
Militairen van het Libische leger van Kadafi zijn ervan overtuigd aan de winnende hand te zijn.Beeld reuters

De hoop dat de Verenigde Naties hen te hulp schieten hield de opstandelingen in Libië op de been tegen Moammar Kadafi.

Het leger van Gadhafi had Ajdabiya donderdagmiddag van drie kanten omsingeld. Alleen de weg naar het noorden, naar het rebellenbolwerk van Benghazi, 160 kilometer verderop, lag nog open. Het aan deze weg gelegen havenstadje Zwitina is inmiddels ook in handen van Gadhafi's troepen, hetgeen betekent dat Ajdabiya eigenlijk hermetisch afgesloten is.

Langs de weg door de woestijn die de troepen van Gadhafi hadden afgelegd naar Ajdabiya lagen uitgebrande voertuigen, met kogels doorzeefde pick-uptrucks en een omgeslagen tank. Een cameraman van AP telde ten minste drie lijken. Regeringstroepen voerden vrachtwagens vol munitie, raketten en andere voorraden aan.

Een medewerker van het ziekenhuis in Ajdabiya zei dat in de stad meer dan dertig doden en minstens tachtig gewonden zijn gevallen. Er zouden nog veel meer gewonden zijn, die het ziekenhuis niet kunnen bereiken. Een inwoner van Ajdabiya zei dat de 140 duizend inwoners tellende stad urenlang vanuit de lucht is bestookt, maar dat de troepen van Gadhafi nog niet zijn binnengetrokken.

"Ze belegeren de stad vanuit het westen, het zuiden en het oosten. Niemand kan er in en niemand kan er uit." Aan de oostkant van Ajdabiya zouden opstandelingen een legereenheid van Gadhafi hebben omsingeld.

Een woordvoerder van de opstandelingen zei dat de oppositie in Benghazi 'tot de tanden gewapend' is om de stad te verdedigen. Een inwoner zei dat jongeren zich melden om een militaire basistraining te ondergaan en dat reeds geoefenden zich voorbereiden op het gevecht. Bij kruispunten en op hoofdwegen verschenen steeds meer controleposten, bemand door mannen in uniform en gewapend met AK-47's, en ondersteund door pick-uptrucks met luchtdoelgeschut erop gemonteerd.

Een woordvoerder van de opstandelingen, Mustafa Gheriani, zei dat het vliegveld van Benghazi donderdagmiddag werd gebombardeerd. Eerder op de dag probeerden Gadhafi's troepen het vliegveld ook al te bombarderen, maar misten toen doel. De woordvoerder zei dat de oppositie hoopt op een positief besluit van de Veiligheidsraad, maar als dat uitblijft 'zullen wij op onszelf vertrouwen en doen wat wij kunnen'.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis heeft zich vanwege de verslechterde situatie uit Benghazi teruggetrokken naar Tobruk, verder naar het oosten. Het hoofd van de ICRC-missie in Libië, Simon Brooks, zei dat de organisatie 'uiterst bezorgd is om burgers, zieken en gewonden, gedetineerden en anderen' die in Benghazi achterblijven. Medewerkers van de Rode Halvemaan blijven in en bij Benghazi actief. Als de veiligheidssituatie verbetert hoopt het ICRC terug te keren en zo mogelijk ook hulp te bieden in het westen van het land. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden