Opstandelingen: Donetsk in staat van oorlog

Pro-Russische separatisten in Donetsk Beeld getty
Pro-Russische separatisten in DonetskBeeld getty

De zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk verkeert sinds de vannacht in staat van oorlog. Dat hebben de pro-Russische separatisten verklaard nadat de regeringstroepen hun offensief tegen de opstandelingen hadden hervat. Vanwege de presidentsverkiezingen in Oekraïne waren de militaire acties tijdelijk stilgelegd.

Redactie

'Vanaf middernacht zijn we in oorlog. Het is onze prioriteit om ons grondgebied te bevrijden van de bezetter', zei Denis Poesjilin, de leider van de bezette regio, volgens Russische persbureaus.

Stembureaus gesloten
Voor de verkiezingen waren 35,5 miljoen Oekraïners stemgerechtigd, van wie 5,1 miljoen in de regio's Donetsk en Loegansk. Volgens de separatisten hoefde daar niet gestemd te worden, omdat ze zich na een omstreden referendum op 11 mei onafhankelijk hebben verklaard en geen deel meer uitmaken van Oekraïne.

In het oosten werd inderdaad weinig gestemd. Het regionale bestuur in Donetsk zei dat gisteren maar 426 van de 2430 stemlokalen in de regio open waren en in de stad Donetsk, waar een miljoen mensen wonen, geen een. Ook in de stad Loegansk werd niet gestemd, al waren er in de regio wel enkele stembureaus open.

In Novoaidar, vijftig kilometer ten noorden van Loegansk, werd gevochten. Gebieden ten noorden van het door rebellen beheerste stadje zijn in handen van regeringstroepen. Een Oekraïense bataljonscommandant, Sergej Melnitsjoek, zei dat vijftig gewapende separatisten een stembureau aanvielen en reeds uitgebrachte stemmen in beslag probeerden te nemen. Hij zei dat de aanval werd afgeslagen en dat dertien aanvallers gevangen waren genomen. Het persbureau Interfax-Oekraïne meldde op gezag van de onderminister van binnenlandse zaken dat bij de gevechten een dode en een gewonde waren gevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden