Opstand in Syrië raakt ook Brussel

Aanslag op moskee lokt felle discussie uit op Arabisch deel van internet

De aanslag maandag op een moskee in Brussel heeft op het Arabische deel van internet een felle discussie uitgelokt tussen sjiitische en soennitische moslims en tussen voor- en tegenstanders van de Syrische opstand.

Gisteren wees ook de Belgische minister van binnenlandse zaken Joëlle Miquet voorzichtig op een mogelijk verband met Syrië. Op de website Arabiya.net reageerden honderden bezoekers op de aanslag met een brandbom op de Rida-moskee in het stadsdeel Anderlecht, waarbij de imam omkwam door verstikking. Ze voerden felle debatten waarin de tegenstelling tussen sjia en soenna centraal stond.

De getroffen moskee is van sjiitische moslims, die in Brussel vijf moskeeën bezitten. De meeste bezoekers zijn van Libanese, Iraakse of Iraanse komaf. Soennitische moslims verwijten het sjiitische Iran en de Libanese sjiitische Hezbollah dat ze het regime van de Syrische president Basjar al-Assad helpen bij de onderdrukking van de opstand. De meeste Syrische opstandelingen zijn soennieten, terwijl de Assad-clan behoort tot de alevitische minderheid, een vertakking van de sjiitische islam.

Sjiieten beschuldigen de beroemde soennitische tv-imam Joesef al-Karadawi, die vanuit Katar opereert, ervan dat hij met ophitsende fatwa's het klimaat rijp heeft gemaakt voor de aanslagen in Brussel.

Pikant is dat ook Marokkanen de getroffen sjiitische moskee bezoeken. Marokko is soennitisch. Maar de afgelopen decennia zijn er in heel Noord-Afrika mensen overgegaan tot de sjiitische islam. Het is niet bekend hoeveel precies. Die geloofsovergangen baren soennitische moslims zorgen. Ook de omgekomen imam, sjeik Abdallah Dahdoe,was een Marokkaan. Er zouden ook Algerijnen, Tunesiërs en Egyptenaren deze moskee bezoeken, tot woede van extremistische salafistische moslims.

Volgens een ooggetuige riep de brandstichter, ter plekke opgepakt, leuzen voor de Syrische opstand. Op Arabiya.net nemen sitebezoekers het voor hem op, omdat, zeggen ze, in Syrië mogelijk zijn hele dorp is uitgemoord. Anderen noemen de aanslag het werk van de Iraanse en Syrische geheime diensten, bedoeld om de opstand in een kwaad daglicht te plaatsen. Iraakse sjiieten verwijten de Syriërs dat ze de in 2006 geëxecuteerde Iraakse dictator Saddam Hoessein hebben toegejuicht, hoewel die jaarlijks tienduizenden sjiieten liet ophangen.

"Dit staat de sjiieten van nu af aan te wachten, ze zijn vijand nummer één van de moslims", schrijft iemand over de aanslag. Een ander noemt de Iraniërs 'zionisten'. Een sjiiet scheldt de Syrische opstandelingen uit voor Afghanen en volgens een soenniet heeft de gedode imam de ontvoering van soennitische vrouwen en kinderen goedgekeurd en verdiende hij daarom de dood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden