Opsporingsdiensten slaan een grote slag

Zes personen aangehouden Voor miljoenen beslag gelegd

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Driehonderd politiemedewerkers, personeel van de Fiod en Defensie zijn gisteren op 33 plaatsen in Nederland en in het buitenland binnengevallen in woningen en bordelen. Bij de actie zijn inmiddels zes personen aangehouden en is beslag gelegd op onder meer auto's, boten, sieraden en bankrekeningen.

De zes aangehouden personen, vijf mannen en een vrouw, variëren in leeftijd van 31 tot 77 jaar. Over de identiteit van de aangehouden personen doet de politie geen mededelingen.

Een van de binnengevallen panden is een seksclub uit het imperium van Jan Bik. De verdachten werden aangehouden in Utrecht, Lelystad, Amsterdam en op Tenerife. De enige vrouwelijke verdachte (66) komt uit Maarssen.

Het zestal is aangehouden op verdenking van grootschalige financiële fraude, in het bijzonder witwassen, valsheid in geschrifte, deelname aan een criminele organisatie en fiscale fraude. Met gebruikmaking van diverse bedrijven (ook in het buitenland) werd een zwartgeldcircuit gecreëerd. Dat geld werd vervolgens benut voor de aankoop van vastgoed in Nederland. De panden werden vervolgens weer gebruikt voor het huisvesten van, volgens Justitie, legale prostitie. Volgens een woordvoerster van de politie is het niet uitgesloten dat er meer aanhoudingen zullen volgen. Vier bedrijven, gelieerd aan de verdachten, worden ook nader onderzocht.

Met steun van Defensie werden woningen en loodsen doorzocht. Defensie leverde daarbij apparatuur waarmee geheime ruimtes konden worden ontdekt. In die ruimtes werd met geldhonden gezocht naar contant geld.

Naast de in beslag genomen goederen werden ook drie vuurwapens aangetroffen. Op 22 panden en drie stukken grond is direct door Justitie beslag gelegd. De waarde daarvan wordt geraamd op meerdere miljoenen. Wat de doorzoekingen in het buitenland hebben opgeleverd, kon gisteren niet worden aangegeven.

Zoals veel onderzoeken, is de zaak aan het rollen gebracht via het traceren van geldstromen. Ongebruikelijke financiering van het vastgoed vormde de aanleiding voor nader onderzoek. De fraude zou gedurende een periode van zeker tien jaar hebben plaatsgevonden.

De actie past in het beleid van Justitie om criminelen vooral te raken via de portemonnee. Door crimineel vermogen snel af te pakken, moet het minder aantrekkelijk worden misdrijven te plegen. Door sneller dan in het verleden het geval was beslag te leggen, moet er ook meer crimineel vermogen terugvloeien naar de schatkist. In Limburg loopt momenteel een rechtszaak tegen elf verdachten die met in de hennepteelt verdiend geld een groot aantal panden kochten. Ook hier is direct beslag gelegd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden