Opsporing / Mobieltje nekt jonge crimineel

AMSTERDAM - Jonge criminelen doen dingen met de nieuwste mobieltjes waar ze later veel spijt van krijgen. Foto's maken bijvoorbeeld. Je kunt later moeilijk volhouden dat je elkaar niet kent als je er allebei amicaal op staat. Het nieuwste speeltje is een zegen voor de politie.

Je bent jong en je wilt wat. Een trendy spijkerbroek, het hipste kapsel, maar ook het laatste mobieltje. Jonge criminelen willen niet voor elkaar onderdoen. Onder het genot van een biertje maken zij foto's van elkaar. Bij een latere arrestatie komt ze dat duur te staan.

Simon Siezenga, digitaal rechercheur bij de politieregio Noord-Holland-Noord, komt nogal wat tegen op de telefoontjes. Belastende foto's, sms'jes, opgeslagen berichten op de voice-mail en de tijdsduur van gesprekken. Het dient later als breekijzer in de verhoren of als ondersteunend bewijsmateriaal in een rechtszaak.

Sommige dingen liggen zo voor de hand dat de verdachte snel is uitgepraat. Siezenga: ,,Jantje zit in de cel en hij zegt dat hij Pietje niet kent. Maar op het mobieltje staan Jantje en Pietje lachend op de foto.'' Maar met een gsm kan nog veel meer. ,,Veel zaken lossen wij op aan de hand van communicatiegegevens. Mobieltjes slaan automatisch de tijdsduur van gesprekken op. Dus weer: Pietje kent Jantje niet, maar heeft daar volgens zijn mobiel wel 20 minuten mee gesproken. Van verkeerd verbonden kan dan geen sprake zijn.''

Tegenwoordig zit er ook een organizer in de mobieltjes. Die door twee groepen veel wordt gebruikt: zakenmannen en criminelen. ,,Jantje zegt dat hij inderdaad weleens belt met een Sammie, maar een andere dan waar de politie naar vraagt. Op de organizer kun je ook de geboortedata invoeren van je vrienden, zodat de gsm piept als iemand die je kent jarig is. Het wordt een lastig verhoor als Sammie op dezelfde dag is geboren als de Sammie die de politie zoekt.''

En zo maken jonge criminelen ook lachend foto's van elkaar tijdens inbraken waar ze denken zeeën van tijd te hebben. In de nieuwe recherche-opleiding is het vak 'lezen van mobiele telefoons' opgenomen. Ook melden rechercheurs uit alle korpsen zich aan voor een driedaagse cursus bij de politieschool.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden