Opsporen en aanbellen, dat werkt

Amsterdam Zuidoost helpt 'vergeten' jeugd aan baan, opleiding en huisvesting

HANNE OBBINK

Een baan helpt, maar een goede opleiding is minstens zo belangrijk om jongeren die thuis op de bank hangen of over straat zwerven weer toekomstperspectief te bieden. Maar scholen staan niet altijd te trappelen om deze jongeren een nieuwe kans te geven. Dat is althans de ervaring in Amsterdam.

In heel Nederland zijn er 66.000 'onzichtbare' jongeren: jongeren tussen de 18 en 27 jaar die niet naar school gaan en ook geen werk of uitkering hebben. Gemeenten moeten zich inspannen om deze jongeren op te sporen en weer op weg te helpen, schreven de ministers Asscher en Bussemaker deze week aan de Kamer. Amsterdam doet dat al. Daar woont ruim een tiende van die onzichtbaren. Vijfhonderd daarvan zijn sinds begin dit jaar aan een baan of opleidingsplek geholpen.

"Als we niets doen, zien we deze groep over een aantal jaren terug in de zorg - want deze jongeren zijn geneigd zichzelf te verwaarlozen", zegt wethouder Arjan Vliegenthart (SP). "Een klein deel zal misschien radicaliseren of in criminele circuits terechtkomen."

Maar er is veel nodig om deze jongeren goed op weg te helpen, weet Emile Jaensch. Als VVD-bestuurder in stadsdeel Zuidoost heeft hij met 1800 van deze jongeren te maken. Bij jongeren van wie het adres bekend is (bijvoorbeeld omdat ze als voortijdig schoolverlater geregistreerd staan) wordt gewoon aangebeld, zegt hij.

"En dat werkt. Deze groep is nooit eerder rechtstreeks een-op-een benaderd. Tot hun achttiende hebben we ze in het vizier, daarna wordt het lastiger. Maar ook die latere jaren zijn van cruciaal belang."

Ongeveer honderd onzichtbare jongeren in Zuidoost hebben inmiddels werk. "Dat is deels te danken aan de aantrekkende economie", zegt Jaensch. "Er is in Amsterdam veel werk voor ongeschoolden, en zeker voor jongeren, want die zijn goedkoop."

Maar voor een stevige plek op de arbeidsmarkt is ook een goede opleiding nodig, en het is nog maar voor zo'n twintig jongeren gelukt die te vinden. Mbo-scholen ontvangen deze jongeren - die veel persoonlijke problemen met zich meebrengen - niet met open armen. Zowel Jaensch als Vliegenthart is daarover 'in gesprek' met de scholen. "Als ik hoor van individuele jongeren die niet welkom zeggen te zijn, pak ik de telefoon", zegt Jaensch.

Net zo belangrijk als school en baan is goede huisvesting, heeft Zuidoost inmiddels ervaren. Hier worden daarom deze maand ruim tweehonderd jongerenwoningen opgeleverd, met aangepaste tijdelijke contracten voor onder meer deze groep. Volgend jaar start de bouw van nog eens zeshonderd van zulke woningen.

Hard nodig, stelt Jaensch. "Stel je voor, je hebt geen woning en je slaapt dan weer hier, dan weer daar. In veel banen heb je werkkleding, waar laat je die dan? Je kunt een páár keer zonder die kleding op je werk verschijnen, maar dan houdt het toch op. Of je woont bij vrienden die laat naar bed gaan, maar jij moet vroeg op voor je werk. Hoe lang houd je dat vol?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden