Opsplitsing ABN verloopt sneller dan verwacht

(Novum/Betten) - De opsplitsing van ABN AMRO gaat sneller dan verwacht. Dat blijkt donderdag uit een gesprek met Sir Fred Goodwin, bestuursvoorzitter van Royal Bank of Scotland (RBS), en Mark Fisher, de huidige bestuursvoorzitter van ABN AMRO, met de Nederlandse pers.

Als alles volgens schema verloopt is de gehele opsplitsing aan het einde van de zomer van 2009 al afgerond. Dit betekent dat het proces een jaar sneller zou zijn afgerond dan de drie consortiumpartners Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander, die de bank vorig jaar kochten, hadden verwacht.

Eind maart zal Asset Management al uit de bank worden gehaald en worden ondergebracht bij Fortis. "Hopelijk volgt eind april al de verkoop van Antonveneta", zei Mark Fisher. De Italiaanse bank zal dan rechtstreeks in handen vallen van Banca Monte dei Paschi di Siena, dat Antonveneta voor EUR 9 miljard van Santander kocht. De afsplitsing van het Braziliaanse Banco Real volgt dan in de zomer.

"Tegen die tijd zijn we al bijna de helft van het personeel kwijt en een substantieel bedrag aan activa", zei Fisher. De bestuursvoorzitter kijkt naar dat moment uit. "Mensen vragen mij steeds of het proces al opschiet, nou tegen die tijd kan ik wat laten zien."

Een volgend belangrijk ijkpunt in het opbreekproces zijn toezeggingen aan de Europese Commissie om aan de Europese eisen voor mededinging te voldoen. Zo heeft Fortis onder meer toegezegd om de Hollandse Bank Unie (HBU) te gaan verkopen.

Op de vraag of RBS in deze genoemde onderdelen geïnteresseerd is, zegt Fisher dat dat zeker het geval is. "De vraag is alleen of Fortis behoefte heeft aan concurrentie van RBS op de Nederlandse markt." In ieder geval moet het verkoopproces deze zomer zijn afgerond.

Het jaar 2009 zal worden gewijd aan de afsplitsing van Private Clients richting Fortis en de Business Unit Nederland. De laatste divisie is verreweg het meest ingewikkeld om af te splitsen vanwege de verwevenheid met de activiteiten die binnen RBS blijven.

Donderdag werd bekend dat de Nederlander Ron Teerlink, onder Groenink nog lid van de raad van bestuur van ABN AMRO, leiding gaat geven aan het opsplitsen en integreren van de IT-platformen van ABN AMRO. Hij verwacht zijn klus binnen twaalf maanden geklaard te hebben.

Sir Fred Goodwin is aangenaam verrast over de kostenvoordelen die de overname van ABN AMRO met zich meebrengt. Volgens hem werkte de ABN AMRO-organisatie op een aantal zaken niet zo efficient. Door processen te centraliseren zoals bijvoorbeeld de inkoop van kantoorartikelen, ziet hij nog genoeg mogelijkheden voor extra besparingen.

Ook verwacht hij nog veel te winnen door het 'voormalige' ABN AMRO-personeel verantwoordelijk te maken voor zijn eigen winstgevendheid. "Mensen konden mij alleen maar vertellen hoeveel er wordt verdiend zonder inzicht te hebben in de kosten. Wij maken ze bewust van het totaalplaatje."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden