Opslag van duurzame energie moet vol op politieke agenda komen

Het is een zeer grote lacune dat er in het Energieakkoord, een document van 146 pagina's, slechts twee maal het woord energieopslag gehanteerd wordt, zelfs zonder verdere uitwerking. En dat terwijl energieopslag een cruciale rol heeft bij duurzame energievoorziening.


Bij het inzetten van duurzame energie in de vorm van wind- of zonne-energie is de energietoevoer afhankelijk van de natuur. Tussen vraag en aanbod is geen goede afstemming mogelijk. Het koppelen van Europese energienetten levert geen afdoende oplossing. En inmiddels is ook gebleken dat het niet 'ergens in Europa altijd wel voldoende waait of dat er altijd ergens wel voldoende zon is' om in de grote en variabele elektriciteitsbehoefte te voorzien. Daardoor zijn grote (bijna-)storingen in het energienet nu soms al aan de orde.


De oplossing is onder meer energieopslag, in welke vorm dan ook. Hiervoor bestaat een aantal technologieën die al in de praktijk gebruikt worden en betrouwbaar zijn gebleken. Andere zijn nog in ontwikkeling of in een testfase of behoeven verbetering.


In Nederland en in Europa zijn diverse organisaties op het gebied van energieopslag actief: Energy Storage NL en EASE, beide als koepelorganisatie.


Opslag kan plaatsvinden bij zowel de opwekker als in de regio en bij mensen thuis, met of zonder zonnepanelen. Alle drie deze opties zullen in de toekomst noodzakelijk zijn. Rond de bestaande of nieuwe offshore windparken kan bijvoorbeeld een dijk aangelegd worden om daarmee een 'val-meer' voor energieopslag te creëren. Thuisopslag of opslag in de wijk (met batterijen, vliegwielen of anderszins), een variabel energietarief en een eerlijke terugleververgoeding zijn ook belangrijke elementen in het geheel van de toekomstige energievoorziening.


Om betrouwbaar en flexibel energie te kunnen leveren op basis van duurzame bronnen is het toepassen van opslag onontkoombaar. Het is gewoon de meest logische weg om vraag en aanbod flexibel op elkaar aan te sluiten. Als er geen energieopslag komt, zullen er altijd conventionele en nucleaire centrales moeten zijn om in het noodzakelijke reservevermogen te voorzien.


In de verkiezingsprogramma's van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie wordt heel verschillend op het thema klimaat en energie ingegaan en worden maatregelen voorgesteld, maar energieopslag komt niet of slechts met één woord of één zin aan bod. Het is erg belangrijk dat dit thema bij de komende coalitie-onderhandelingen over een nieuw kabinet wel de aandacht en prioriteit krijgt die het ten volle verdient.


Omdat energievoorziening van nationaal belang is, ligt er een belangrijke taak voor de overheid. Naast de bestaande energieproducenten en netwerkbeheerders zou de staat zelf de energieopslag ter hand moeten nemen en de toepassing van deze technologie stimuleren, subsidiëren en regisseren.


Zo mag de capaciteit van olie-, kolen- en gasgestookte centrales volgens mij pas afgebouwd worden naarmate er een evenredige hoeveelheid opslagcapaciteit wordt geïnstalleerd. Op deze wijze wordt ook kapitaalvernietiging tegengegaan en voorkomen dat uiterst moderne en relatief zeer schone gascentrales gesloten worden.


We moeten het nodige voor een schoon milieu overhebben, maar welke belastingbetaler wil geld weggooien?


Wanneer er nieuwe wind- en zonneparken gepland worden mogen deze, naar mijn overtuiging, alleen gebouwd worden als er gelijktijdig een energieopslagcapaciteit beschikbaar komt die de fluctuatie tussen vraag en aanbod kan opvangen. Dan kunnen centrales die op fossiele brandstof draaien, waarschijnlijk ook sneller gesloten worden. Zie de ook de wetgeving in Californië!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden