Opslag van CO2 is veel duurder

Als oud-student van inmiddels emeritus-hoogleraar Wim Turkenburg van de Universiteit Utrecht moest ik mij even achter de oren krabben bij het lezen van zijn artikel tegen het sluiten van kolencentrales (Opinie, 30 november). Hij betoogt dat het sluiten van kolencentrales te duur is, om vervolgens te pleiten voor veel duurdere opties: het afvangen en opslaan van CO2 en het bijstoken van hout in kolencentrales.

Op de Maasvlakte staan twee fonkelnieuwe kolencentrales van E.ON en GDF. Bij het verkrijgen van de vergunningen hebben die beloofd de uitstoot van CO2 te beperken door het af te vangen en op te slaan onder de grond. Die plannen zijn nooit uitgevoerd, terwijl de centrales nu wel volop draaien.

De realiteit is dat opslag van CO2 te duur is. Er zijn plannen voor een demonstratieproject voor CO2-opslag bij de Maasvlakte, maar daar zijn honderden miljoenen aan subsidiegeld mee gemoeid. Zelfs dan wordt maar een klein deel van de totale CO2-uitstoot van de kolencentrales afgevangen.

Pijnlijk is dat de Universiteit Utrecht zelf belang heeft bij dit demonstratieproject via CATO, het onderzoeksprogramma voor CO2-opslag, dat het project wil realiseren. Naast de universiteit nemen ook E.ON en GDF deel. Dat een (oud)hoogleraar vervolgens pleit tegen het sluiten van deze kolencentrales om dit project veilig te stellen is een storend voorbeeld van toenemende economische belangenverstrengeling in de wetenschap.

Afvang en opslag van CO2 is voor Greenpeace helemaal niet onbespreekbaar als klimaatmaatregel, maar het is logischer die in te zetten voor industrieën die we de komende decennia nog nodig hebben, zoals staalproductie. Kolencentrales hebben we niet nodig en kunnen dus beter sluiten.

Het bijstoken van hout in kolencentrales vraagt een permanent subsidie-infuus van honderden miljoenen euro's per jaar. Stopt de overheid die subsidies, dan stopt ook de bijstook en gaan er gewoon weer kolen in de centrale.

Terwijl de kosten van windenergie en zonne-energie snel dalen, is houtbijstook blijvend duur, duurder dan het bouwen van windmolens op zee. Onderzoeksinstituut ECN heeft berekend dat het sluiten van kolencentrales met afstand de goedkoopste CO2 besparingsoptie is die we hebben. Laten we die benutten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden