Opslag kentekendata aangenomen door de senaat

Minister Ferdinand Grapperhaus van justitie en veiligheid in debat met de Eerste Kamer over het vastleggen en bewaren van kenteken-gegevens door de politie.Beeld ANP

Er is jarenlang over gesteggeld, maar vandaag gaf de senaat de politie een nieuw wapen tegen criminelen.

De politie mag langs de weg verzamelde kentekengegevens van automobilisten vier weken gaan bewaren en gebruiken bij de opsporing. De senaat is zojuist akkoord gegaan met dit wetsvoorstel van minister Ferdinand Grapperhaus (CDA, justitie en veiligheid). VVD, CDA, PVV, PvdA, ChristenUnie, SGP, 50Plus en OSF stemden voor. D66, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren stemden tegen.

Daarmee is na bijna vijf jaar een einde aan gekomen een slepende parlementaire discussie. Minister Ivo Opstelten (VVD, veiligheid en justitie) diende het voorstel begin 2013 in, diens opvolger Ard van der Steur loodste het eind vorig jaar door de Tweede Kamer en vandaag, twee ministers verder, heeft de senaat het dossier afgesloten in het bijzijn van Grapperhaus.

De gedachte achter de wet is dat kentekengegevens ook ná een misdrijf goed van pas kunnen komen. Wil de politie na een verdwijning, roofoverval of moord de bewegingen van een verdachte nagaan, dan helpt het om te weten of en waar de auto van de verdachte de afgelopen weken of dagen is gesignaleerd. Die gegevens kunnen leiden tot een vindplaats of onderduikadres.

Privacyorganisaties hekelden plan 

De voormalige politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond en IJsselland bewaarden in het verleden al eens alle kentekengegevens die zij hadden verzameld, maar zij werden op de vingers getikt omdat de huidige wet dat verbiedt. Camera’s langs de weg mogen alleen de rijdata bewaren van auto’s van wie de eigenaar iets op zijn kerfstok heeft. Andere gescande kentekens moeten meteen worden gewist.

Privacyorganisaties, maar ook D66, GroenLinks en SP hekelen al jaren dat door de wet de gegevens van álle autorijders in een politiedatabase belanden, of ze nou van iets verdacht worden of niet. De partijen vrezen dat die gegevens bij derden kunnen belanden, of dat de politie profielen van burgers gaat opstellen – iets wat Grapperhaus vorige week in het debat uitsloot.

Drempels 

Als gevolg van die kritiek zijn allerlei drempels ingebouwd. De politie mag alleen bij ernstige strafbare feiten gebruikmaken van de gegevens, enkel met toestemming van de officier van justitie, ze mag de data alleen langs de openbare weg verzamelen, en moet die na vier weken weer vernietigen. Verder houdt de wet na drie jaar op te bestaan, tenzij die duidelijk doeltreffend blijkt.

De wet zal naar verwachting in de loop van volgend jaar ingaan, al zal de politie dan niet meteen alle rijbewegingen kunnen registreren. Daarvoor beschikt ze over te weinig geschikte camera’s. Er staan er nu zo’n 130 langs met name snelwegen en 150 politieauto's zijn met de scancamera uitgerust. Eerder deze maand kondigde de politie aan er ook 200 te installeren in flitspalen langs provinciale wegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden