'Opschonen gebied vergt lange adem'

Het vergt een lange adem, het '1012-project' in Amsterdam. In 2007 begon de gemeente de aanpak van het Wallengebied met als doel de rosse buurt op te schonen en te verbeteren. Foute ondernemers moeten daar weg en daarvoor in de plaats moeten goede ondernemers terugkomen. Zij moeten de buurt versterken en weer allure geven. Een nobel streven, maar het kost tijd, heel veel tijd, erkent ook de verantwoordelijke wethouder Lodewijk Asscher (PvdA, 1012-project).

"Na een flitsende start met de panden van onder meer Charles Geerts maakten we pas op de plaats. Het is goed dat we niet in dat snelle tempo zijn doorgegaan. Zo'n project waarin al veel tijd, geld en energie in wordt geïnvesteerd, moet wel beheersbaar blijven", zegt Lodewijk Asscher. "Bovendien wilde de gemeenteraad eerst maar eens rustig afwachten waar dit grote project naartoe gaat. Inmiddels is het duidelijk dat we het menen en dat het nodig is."

Na een rustige periode is het project nu opnieuw op stoom. Panden worden weer overgenomen, en er worden gesprekken gevoerd met ondernemers die in de toekomst uit dat gebied zullen vertrekken.

"Zo'n aanpak gaat niet in een lineair rechte lijn. Er zijn allerlei processen en procedures die stuk voor stuk veel tijd vergen. Zo worden bestemmingsplannen gewijzigd van prostitutie naar bijvoorbeeld horeca. Onderhandelingen moeten worden gevoerd die niet altijd even gemakkelijk zijn. Daarbij moeten vastgoedpartijen worden overtuigd van het waarom ze moeten investeren in die panden op de Wallen. Alleen het argument om de prostitutie beheersbaar te maken door het te verminderen, is niet genoeg. Ontvlechting van de onderwereld met de bovenwereld ook niet. Ze moeten daar ook iets mee kunnen doen. Ze investeren niet zomaar."

Volgens de wethouder is het besef er bij de ondernemers en andere betrokken partijen nu wel dat de gemeente Amsterdam er echt mee doorgaat.

In het begin was er wat betreft de zorg voor de prostituees in het Wallengebied ook nog onvoldoende geregeld. Ook dat kost volgens Asscher tijd.

"Dat is langzaamaan opgebouwd. Er is nu meer aandacht voor hun gezondheid, fysiek en geestelijk. Ook kunnen prostituees stoppen met dat werk via uitstapprogramma's die er in 2007 nog niet waren. Dat begint nu echt vorm te krijgen. Als we dit te snel gaan doen, is er de kans dat het niet goed genoeg gebeurt. Dat zou zonde zijn: het gaat om mensen, vrouwen die mogelijk kwetsbaar zijn door hun positie, door uitbuiting en mensenhandel, door schulden en geldgebrek. Daar is nu aandacht voor, maar ook daarvoor geldt natuurlijk dat dit altijd beter kan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden