Opruimacties na rellen en voorzorgsmaatregelen nieuw geweld

Buurtbewoners wachten tot ze van de politie toestemming krijgen om de gemeentereinigingsdienst te helpen om de straten op de ruimen na de rellen en vernielingen in de wijk Battersea in Londen. Beeld AP
Buurtbewoners wachten tot ze van de politie toestemming krijgen om de gemeentereinigingsdienst te helpen om de straten op de ruimen na de rellen en vernielingen in de wijk Battersea in Londen.Beeld AP

Hoewel Twitter en Facebook medeverantwoordelijk worden gehouden voor de snelle verspreiding van de onrust die Londen, Liverpool en een aantal andere steden de afgelopen nacht in zijn greep had, werden er dinsdag via diezelfde media mensen gemobiliseerd om te helpen bij het opruimen van de rotzooi.

Redactie

De vrijwillgers noemen zichzelf de 'Riot Wombles', een verwijzing naar figuurtjes uit de Britse kinderserie The Wombles, die op ingenieuze wijze vuilnis verzamelen en recyclen.

De 'Riot Wombles' gebruiken op Twitter de hashtags #riotwombles en #riotcleanup om zich te organiseren. Via de Twitteraccount @Riotcleanup worden mensen op de hoogte gehouden van de schoonmaakacties. Het account had dinsdag ruim 72 duizend volgers.

Charles Jupiter, een 21-jarige barman uit Liverpool, maakte een Facebookpagina aan met de titel 'Liverpool Clean Up'. Mensen werd gevraagd om een bezem en handschoenen mee te nemen. Het bericht werd ook op Twitter geplaatst en door veel mensen overgenomen.

Uiteindelijk verschenen er dinsdagochtend zo'n honderd mensen in de wijk Toxteth in Liverpool. Zij begonnen het glas op te vegen en de rommel op te ruimen. Een winkelier doneerde bezems en cafés voorzagen de vrijwilligers van gratis koffie en thee.

"Mensen schreven: 'Ik schaam me dat ik Engels ben, ik schaam me dat ik uit Liverpool of Londen kom'. Ik antwoordde: 'Ik niet en daarom ga ik naar buiten om te helpen bij het opruimen''', aldus Jupiter. "Toen we hier om 9.00 uur aankwamen waren er al mensen bezig de rommel op te ruimen."

Ook in Londen boden mensen aan om te helpen bij het opruimen. Onder andere in Clapham Junction, dat maandagnacht het toneel was van zware rellen. Het stadsbestuur besloot echter dat professionele schoonmakers de rommel moesten opruimen.

De reden is volgens het stadsbestuur de veiligheid en de volksgezondheid. "Er ligt veel gebroken glas", aldus een agent. De tientallen vrijwilligers besloten daarop te gaan helpen bij het opruimen in straten in de buurt die eveneens getroffen waren door de rellen.

"Laten we hopen dat we morgen niet nodig zijn. Mocht dat wel zo zijn, dan zijn we er", schreef de beheerder van @Riotcleanup dinsdag aan het eind van de middag op Twitter.

De autoriteiten in Groot-Brittannië hebben een harde aanpak aangekondigd van jeugdige vandalen die sinds zaterdag verantwoordelijk zijn voor grootschalige ongeregeldheden. Die begonnen in Londen en verspreidden zich dinsdag naar een aantal andere steden.

16.000 agenten ingezet

Dinsdagavond gaan 16.000 agenten de straat op. De avond ervoor waren dat er nog 6000.

Bij de rellen zijn tot nu toe meer dan 40 agenten en 14 burgers gewond geraakt. De politie onderzoekt de gewelddadige dood van een 26-jarige man. Hij werd maandagavond in zijn hoofd geschoten in het zuidelijke stadsdeel Croydon en bezweek dinsdag aan zijn verwondingen. Het is onduidelijk of er een verband bestaat met de rellen.

BlackBerry onder vuur door Britse rellen

Een Britse parlementariër heeft er dinsdag voor gepleit dat de berichtenservice BlackBerry Messenger tijdelijk wordt stopgezet. De relschoppers die de laatste dagen huishouden in Londen en in andere steden zouden er veelvuldig gebruik van maken om hun acties te coördineren.

David Lammy, parlementslid voor de Londense wijk Tottenham waar de rellen zaterdag begonnen, hield zijn pleidooi tegen de BBC en op Twitter. Hij stelde dat de relschoppers dankzij BlackBerry Messenger de politie te slim af kunnen zijn.

Boodschappen verstuurd via BlackBerry Messenger zijn niet openbaar. De politie kan dus niet meelezen. Het bedrijf achter de BlackBerry-smartphones en de daarbij horende berichtenservice, het Canadese Research in Motion (RIM), heeft al laten weten dat het mee zal werken met het politieonderzoek.

undefined

Een pubeigenaar in Londen timmert uit voorzorg de ramen van zijn zaak dicht. De angst bestaat dat er dinsdagavond nieuwe plunderingen komen. Beeld reuters
Een pubeigenaar in Londen timmert uit voorzorg de ramen van zijn zaak dicht. De angst bestaat dat er dinsdagavond nieuwe plunderingen komen.Beeld reuters
De burgemeester van Londen, Boris Johnson, neemt ook een bezem ter hand. Beeld epa
De burgemeester van Londen, Boris Johnson, neemt ook een bezem ter hand.Beeld epa
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld getty
Beeld getty

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden