Oproerpolitie Iran slaat demonstratie neer

amsterdam – - In de eerste grote krachtmeting tussen oppositie en regime in Iran sinds ruim een jaar, moesten gisteren de tienduizenden demonstranten het onderspit delven tegen massaal opgekomen oproerpolitie en milities.

Op verschillende plekken in de hoofdstad Teheran raakten veiligheidstroepen slaags met actievoerders. Er viel zeker één dode, tientallen mensen raakten gewond; sommigen zijn getroffen door kogels, anderen mishandeld. De overheid had gsm-diensten en stroom uitgeschakeld in gebieden waar de protesten plaatsvonden. Buitenlandse journalisten en camera’s werden geweerd. Agenten stapten bussen in en sloegen passagiers. De demonstranten riepen ’Dood aan de dictator’, een verwijzing naar president Mahmoed Ahmadinejad. Ook staken ze vuilnisbakken in brand om zich te beschermen tegen traangas. Honderden mensen zouden zijn gearresteerd.

De oppositie had opgeroepen tot een solidariteitsbijeenkomst met de volksopstand in Egypte en Tunesië. De regering had de bijeenkomst verboden en gedreigd die hard neer te slaan. Het verbod werd op grote schaal genegeerd. In Teheran, alsook in de steden Isfahan en Shiraz waren volgens de hervormingsgezinde website Kaleme.com demonstraties.

Volgens ooggetuigen wemelde het in het centrum van Teheran van de oproerpolitie. Onder hen waren ook brigades op motorfietsen. Eerder op de dag waren de telefoonlijnen van oppositieleider Mirhossein Moesavi afgesloten. Een kordon van politieauto’s rond zijn huis in Teheran moest voorkomen dat hij de solidariteitsbijeenkomst bijwoonde. Moesavi en mede-oppositieleider Mehdi Karoebi staan sinds vorige week onder huisarrest.

De Turkse president Gül, die toevallig op bezoek was in Iran, riep regeringen in het Midden-Oosten op naar de eisen van hun volk te luisteren. „Anders komen de burgers zelf in actie”, aldus Gül. Ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Clinton steunde de demonstranten. „Zij verdienen dezelfde rechten als waar in Egypte voor gevochten werd”, zei ze.

Na de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad in 2009 trokken honderdduizenden vreedzame demonstranten door de straten van Iran. Toen volgde een zware en langdurige tegenaanval van het islamistische regime.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden