Compensatie

Oproep: Wat gaat u doen met de energietoeslag?

Studenten protesteren op de Grote Markt vanwege de energietoeslag. Zij willen aanspraak kunnen maken op de eenmalige energiecompensatie van het kabinet. Beeld ANP
Studenten protesteren op de Grote Markt vanwege de energietoeslag. Zij willen aanspraak kunnen maken op de eenmalige energiecompensatie van het kabinet.Beeld ANP

Iedereen krijgt energiecompensatie, ook mensen die het niet nodig hebben. Goede doelen zien dat mensen hun extraatje al doneren.

Redactie Trouw

De komende twee maanden krijgen Nederlanders in totaal 380 euro compensatie voor de gestegen energierekening. Maar niet bij iedereen stijgt de rekening. Een deel van de Nederlanders heeft nog altijd een vast contract met lage prijzen, of heeft het extraatje sowieso niet nodig. Afzien van de compensatie kan niet, dus bieden sommige energieleveranciers aan om het geld te doneren aan goede doelen.

Lezersoproep: Trouw is benieuwd wat u doet met de energietoeslag. Lezersreacties van max. 150 woorden kunnen naar: lezersoproep-trouw@persgroep.net.

Dat gebeurt nu al, terwijl mensen het geld nog niet binnen hebben. Hulporganisatie Kansfonds zag de afgelopen dagen een enorme toename in het aantal donaties na de oproep om de compensatie af te staan, als je het kan missen. Zaterdag stond de teller op 92.000 euro. Drie dagen later was dat bedrag al opgelopen tot 224.000 euro. Het geld wordt besteed aan lokale organisaties die mensen in geldnood helpen.

Vattenfall doet dat met de Energiebank, die zich bezighoudt met verduurzamen van woningen bij mensen die de energiekosten niet meer kunnen betalen. Vandebron, onderdeel van Essent, biedt klanten aan het geld over te maken aan de Voedselbank, het Armoedefonds of het Kansfonds.

Openstaande rekening

Energieleveranciers gaan verschillend om met de compensatie. De klanten van Eneco en Vattenfall krijgen in november en december 190 euro op hun bankrekening gestort. Hebben klanten nog een openstaande rekening, dan verrekent Vattenfall dat met de compensatie. Budget Energie doet dat ook. Terwijl Greenchoice de tegemoetkoming in mindering brengt op de maandelijkse factuur.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden