Privacy

Oproep: Sla al die informatie uit de corona-app niet centraal op

De app Trace Together, die in Singapore wordt ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. Beeld AFP

Als er een traceerapp komt voor coronapatiënten, zegt NLdigital, dan alleen als de gegevens niet centraal worden opgeslagen. En de brancheorganisatie van zo’n zeshonderd ICT-bedrijven is niet de enige die zich roert.

Het kabinet wil zo’n traceerapp introduceren, als een van de manieren om de coronapandemie tot staan te brengen. Dat kan, meent NLdigital, maar voorkom dat de autoriteiten informatie over de locatie van Nederlanders kan misbruiken. En verminder het risico van een hack. Dat bereik je beide door informatie niet centraal op te slaan. 

Het kabinet bekijkt nog hoe de traceerapp er technisch uit komt te zien. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk Nederlanders de applicatie op hun telefoon installeren. De app houdt bij wie bij wie in de buurt is geweest. Is iemand positief getest, dan krijgt iedereen die in zijn of haar buurt was een waarschuwing. Zij kunnen dan uit voorzorg in quarantaine gaan. 

Meerdere partijen ontwikkelen technieken voor een corona-app. Sommige van die technieken zijn gebaseerd op centrale opslag van informatie. De gegevens van alle telefoons worden dan naar een database gestuurd, bijvoorbeeld die van de GGD. Een andere variant, en volgens NLdigital een verstandiger keuze, is dat alleen de telefoons van beide gebruikers opslaan dat zij elkaar passeerden. Een totaaloverzicht ontbreekt. 

Beeld Idris van Heffen

Harde eis

De ICT-bedrijven zijn niet de enige die pleiten voor een decentrale opslag van de data. Een reeks van personen en organisaties schaart zich achter het ‘Veilig tegen corona’-initiatief van digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Dat stelt decentrale opslag als harde eis voor de traceerapp. Voor hen geldt: kiest het kabinet wel voor een centrale database, dan zullen zij zich stevig tegen de introductie van de app verzetten. 

De eisenlijst, die uit tien punten bestaat, is ondertekend door vele organisaties en deskundigen die zich bezighouden met privacy, de bescherming van fundamentele grondrechten en computerbeveiliging. Ook NLdigital komt met meer voorwaarden voor de app. Zo vragen de ICT-bedrijven aandacht voor mensen die geen smartphone hebben. Ook zij moeten, als ze dat willen, mee kunnen doen met de traceerapp, bijvoorbeeld via simpele apparaten die hier speciaal voor worden ontwikkeld. 

Lees ook:

Gaat een app straks bepalen of we naar buiten mogen?

Met een corona-app kan technologie straks gaan bepalen of je twee weken thuis in quarantaine moet. Niet zozeer omdat je symptomen van het virus hebt, maar omdat de app zegt dat je in de buurt bent geweest van een patiënt. Dat vraagt om een groot vertrouwen in de app. Maar is dat vertrouwen wel terecht? 

In zeven vragen meer duidelijkheid over de nieuwe corona traceer-app

Het kabinet bekijkt of een app die bijhoudt wie met wie contact heeft gehad, kan helpen om het coronavirus onder de duim te krijgen. Wat betekent dat

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden