Oproep: Op 30 juni herdenken wij samen het slavernijverleden

De jaarlijkse herdenking van de slavernij moet even belangrijk worden als 4 en 5 mei. Iedereen moet eraan meedoen, want slavernij gaat álle Nederlanders aan. Daarom moet 1 juli een nationale vrije dag worden, net als Bevrijdingsdag.

Dat betoogt Antoin Deul, voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (Ninsee), dat de nationale slavernijherdenking sinds 2002 organiseert. Hij ergert zich aan het gebrek aan aandacht voor het slavernijverleden.

Voor het eerst zijn dit jaar, op initiatief van het Ninsee, de rouwplechtigheid voor de slavernijslachtoffers en de viering van de afschaffing uit elkaar getrokken - een stap in de richting van een herdenking zoals op 4 en 5 mei. Eerder was er één dag om de slavernij te herdenken: 'keti koti' (Surinaams voor 'verbroken ketenen') op 1 juli. Op die dag in 1863 kregen tienduizenden slaven in Suriname en de Antillen de vrijheid. 1 juli moet een nationale vrije dag zijn, vindt Deul, met een herdenking op 30 juni.

Deul roept het kabinet ook op om officieel excuses te maken. Dat is nooit gebeurd, al heeft de regering in 2013 wel spijt betuigd. Deul wil ook herstelbetalingen. Niet per se in geld, zegt hij: het kan in de vorm van een nationaal museum voor de slavernij. "Erkenning, daar gaat het om."

Morgenavond om 7 uur begint de herdenking in het Oosterpark in Amsterdam. PC-Hooft-prijswinnaar Astrid Roemer en burgemeester Eberhard van der Laan zullen er spreken. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en minister Jet Bussemaker zullen een krans leggen bij het slavernijmonument. De dag erna is er een bevrijdingsfestival in het Oosterpark.

Niet iedereen in Surinaamse en Afrikaanse kring is blij met de herdenking-nieuwe stijl. Onder meer het Landelijk Platform Slavernijverleden verzet zich, omdat het Ninsee de traditie niet respecteert. Er is een alternatieve herdenking aangekondigd.

De Verdieping 4|5

Interview met Antoin Deul

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden