Oproep moslims om niet te stemmen

null Beeld

De radicale islamitische groepering Hizb ut-Tahrir is een campagne begonnen om Nederlandse moslims op te roepen niet te gaan stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Op de website van de organisatie staan artikelen en filmpjes waarin onder meer wordt beargumenteerd waarom moslims niet moeten gaan stemmen. Bovendien heeft Hizb ut-Tahrir folders uitgedeeld bij een onbekend aantal moskeeën waarin zij Nederlandse moslims oproept niet naar de stembus te gaan.

Volgens de politieke groepering, die streeft naar één islamitische staat, is er geen enkele politieke kandidaat die moslims iets goeds heeft beloofd, terwijl islamitische Nederlanders de uitslag van de verkiezingen wel legitimiteit zouden geven door te stemmen. „Wij zeggen dat jullie deelname aan deze verkiezingen het kwaad niet zal tegenhouden. Er zal niets goeds voor de moslims uit voortkomen.”

Moskeeën: wel stemmen
De Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland roept moslims naar aanleiding van de campagne op juist wel te gaan stemmen bij de verkiezingen. In de achttien moskeeën die zijn aangesloten bij de koepelorganisatie, wordt deze oproep nog eens gedaan tijdens de komende vrijdagpreek.

„De Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland stimuleert de bezoekers van de aangesloten moskeeën en alle moslims in Nederland juist altijd wél gebruik te maken van hun democratische rechten in Nederland en hun stem uit te brengen op een partij en persoon naar hun vrije keuze”, aldus de organisatie in een verklaring.

De raad vraagt alle andere moskeeën en islamitische organisaties in Nederland hun achterban ook op te roepen te gaan stemmen.

Niet serieus
Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) neemt de oproep van Hizb ut-Tahrir niet zeer serieus. Voorzitter Rasit Bal: „U weet dat Hizb ut-Tahrir een marginale, kleine groep is die elke keer zo'n oproep doet, maar nooit echt gehoor krijgt.” Volgens hem moet de groepering ook vooral niet te veel aandacht krijgen, omdat zij dat precies nastreeft.

De islamitische koepelorganisaties die zijn aangesloten bij het CMO, hebben volgens Bal al eerder de leden opgeroepen wel te gaan stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden