Oproep Mei Li Vos vindt geen gehoor

Nationaal Comité 4 en 5 mei: Niemand wordt uitgesloten van de herdenking

PvdA-leider Job Cohen onderschrijft de stellingname van zijn partijgenoot Mei Li Vos 'tegen een van de brutaalste onderdelen van het PVV-programma'. Maar Cohen steunt niet haar oproep dat PVV'ers weg moeten blijven tijdens de jaarlijkse 4 mei-herdenking.

Mei Li Vos, oud-Tweede Kamerlid van de PvdA, schreef gisteren een opiniestuk in deze krant waarin ze stelt dat PVV-politici beter thuis kunnen blijven, omdat zij wat anders herdenken, namelijk de 'vermeende slachtoffers van het socialisme'. Ze baseert haar standpunt op het verkiezingsprogramma van de partij. De PVV schrijft daarin: 'Op 4 mei gedenken wij de slachtoffers van het (nationaal) socialisme.'

Vos zegt dat het tussen haakjes plaatsen van 'nationaal' geen woordgrapje is, maar een manier waarmee de PVV 'links van alles in de schoenen wil schuiven'. Volgens Vos wil de PVV het begrip socialisme een nieuwe betekenis geven. Hiermee zouden Kamerleden en aanhangers van de partij met andere bedoelingen bij de herdenking van slachtoffers van oorlogssituaties staan, stelt Vos.

Ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft "met enige verwondering kennis genomen van de passage over de herdenking in het verkiezingsprogramma van de PVV". Maar, zegt voorzitter Joan Leemhuis-Stout, niemand moet worden uitgesloten van de herdenking. Dat staat haaks op het standpunt om 'in verbondenheid' de doden te herdenken.

Op Twitter werd door verschillende Kamerleden minder positief gereageerd op het opiniestuk. Mei Li Vos zou de dodenherdenking politiseren - al beschuldigt zijzelf juist de PVV daarvan, die immers begon met de 'woordgrap' in het verkiezingsprogramma. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt schreef: "Kan in Nederland dan zelfs deze herdenking niet meer zonder politiek geschreeuw?" en "Herdenken doe je in stilte, zonder trots en zonder uitsluiten. En ook zonder partijbutton." Jacques Monasch van de PvdA schreef: "Kan de nieuwe lichting 'Damschreeuwers' van rechts tot links weer hun hok in en 4 mei 4 mei laten?" Gevraagd naar een reactie wil Ger Koopmans van het CDA namens zijn partij alleen zeggen dat "4 mei een dag voor gedenken en herdenken is."

Wilders zelf reageerde laconiek op de kwestie en zal gewoon aanwezig zijn bij de nationale herdenking op de Dam. "Ik zal daar met trots de PVV representeren en hoop dat veel andere PVV'ers dat ook gaan doen." Over Vos' aantijgingen zei hij verder niets.

Eerder viel publicist Rob Riemen, schrijver van 'De eeuwige terugkeer van het fascisme', de PVV al aan op dit punt. Riemen merkte op dat Wilders' rechterhand en partij-ideoloog Martin Bosma - verantwoordelijk voor de productie van teksten en toespraken van de PVV - in zijn boek 'De schijn-elite van de valsemunters' Adolf Hitler een 'socialist' (geen 'nationaal-socialist') en 'links' noemt. Hiermee kan de partij alles wat links is de schuld geven van problemen, zei Riemen.

Dat kan het tussen haakjes plaatsen van 'nationaal' in het programma van de PVV bij het herdenken op 4 mei verklaren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden