Oproep hoogleraren tegen inzet biomassa 'is te simpel'

De biomassacentrale in Moerdijk. Beeld anp
De biomassacentrale in Moerdijk.Beeld anp

De oproep van drie hoogleraren om volledig te stoppen met het opstoken van afvalhout in energiecentrales en met de productie van biobrandstoffen, is te simpel en ongenuanceerd.

Dat zegt Fokke Goudswaard, bestuurslid van het Platform Bio-Energie, een onderdeel van de brancheorganisatie van duurzame energiebedrijven. Het platform vertegenwoordigt 45 bedrijven die actief zijn in bio-energie. "Deze wetenschappers beweren dat elke vorm van bio-energie waardeloos is. Dat is wel erg kort door de bocht."

De hoogleraren Katan (voedingsleer), Vet (ecologie) en Rabbinge (duurzame ontwikkeling) hebben politieke partijen deze week opgeroepen af te stappen van het bijstoken van biomassa in energiecentrales en met het stimuleren van het verbouwen van gewassen voor biobrandstoffen.

Volgens hen hebben deze oplossingen alleen maar nadelen voor het milieu en voor de wereldwijde voedselvoorziening. In het nationale Energieakkoord dat vandaag in Den Haag officieel wordt gepresenteerd, wordt bijstook van biomassa in centrales nadrukkelijk genoemd als optie.

Goudswaard, die deelnam aan de onderhandelingen voor het Energieakkoord, stelt dat biomassa de komende jaren nodig zal zijn om centrales te laten draaien. "Zonder biomassa zullen we meer fossiele brandstoffen, zoals kolen, gas en olie, moeten inzetten bij de elektriciteitsproductie en dat willen we toch ook niet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden