Oproep: Blokkeer lobby voor kolen, olie en gas

Overheden moeten producenten fossiele brandstof op afstand houden

Bedrijven in de fossiele sector (olie, steenkool, gas) moeten op afstand worden gezet van het klimaatbeleid van overheden. Ze moeten beperkt worden in hun kansen om beleid te beïnvloeden.

Dat zeggen organisaties die de lobby van grote ondernemingen volgen. Tijdens de klimaattop in Parijs riepen Corporate Accountability International (CAI, Boston) en Corporate Europe Observatory (CEO, Brussel) gisteren de VN-organisatie voor klimaatbeleid UNFCCC op om bedrijven in de fossiele-brandstofsector geen toegang te geven tot overheden. Ook tijdens de klimaattop praten vertegenwoordigers van grote bedrijven in de wandelgangen volop mee over een nieuw klimaatverdrag.

Volgens CEO zit ook in Europa het grote bedrijfsleven bij de huidige Europese Commissie-voorzitter Juncker op schoot. De top van onder meer Shell, Total, Ford, BMW, Opel, Daimler, Hyundai én Volkswagen dineerde gisteravond met leden van de Europese Commissie in Brussel, in een gebouw van de commissie in Brussel. De lobby-bijeenkomst was georganiseerd door de Europese werkgeverskoepel BusinessEurope. Ook farmaceutische bedrijven als Pfizer, MSD en Proctor & Gamble zaten aan tafel. En de KLM. De bijeenkomst werd, volgens documenten die CEO opvroeg, door vijf eurocommissarissen bijgewoond, onder wie de Nederlander Frans Timmermans.

De organisaties willen dat UNFCCC een richtlijn opstelt, net als eerder de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deed bij de tabaksindustrie. Daarin staat dat overheden afstand moeten houden van tabaksproducenten, omdat tabaksgebruik de gezondheid ernstig schaadt. De maatregel werd genomen nadat uit interne bedrijfsdocumenten duidelijk was geworden dat de tabakssector decennialang alle mogelijke middelen inzette om de risico's van roken te bagatelliseren. Daardoor bleef krachtig overheidsbeleid tegen het roken lang uit.

Tijdens de bijeenkomst van BusinessEurope waren ook tabaksbedrijven als Philip Morris, Imperial Tobacco, British American Tobacco en Japan Tobacco aanwezig. Dat lijkt in strijd met de WHO-richtlijn. Woordvoerder Peter Vertessy van BusinessEurope wilde geen nader commentaar geven. "Maar onze bijeenkomst is volkomen transparant."

Afgelopen zomer bleek dat oliebedrijf ExxonMobil de afgelopen jaren meer dan 2,3 miljoen dollar gaf aan leden van het Amerikaanse Congres die klimaatverandering ontkenden en tegen overheidsbeleid stemden. Exxon zou ongeveer 30 miljoen dollar hebben doorgesluisd naar onderzoekers en activisten die in het openbaar twijfels uitten over het klimaatprobleem. In 2007 verklaarde Exxon dat dit soort financiële steun niet meer werd verstrekt, maar uit nieuwe gegevens blijkt dat de oliefirma er mee door is gegaan, zegt Greenpeace.

Volgens Tamar Lawrence-Samuel van CIA blijkt hieruit dat de fossiele industrie dezelfde lobby-methoden hanteert als eerder de tabaksindustrie. "Maar de UNFCCC heeft niet, zoals de WHO, een beleid dat er afstand moet worden genomen van de steenkool-, olie en gasbedrijven. Dat moet veranderen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden