Oproep België: Danneels, ga niet naar Rome

Druk op kardinaal om af te zien van pausconclaaf vanwege rol in misbruikzaak

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

De enige Belgische kardinaal die naar het conclaaf mag, kan maar beter niet naar Rome gaan, vindt de Belgische Werkgroep Mensenrechten in de Kerk. Liever geen Belgische stem op de nieuwe paus dan de stem van Danneels, is de boodschap.

Het standpunt duidt op een omslag, aangezien Danneels in 2005 nog als kandidaat gold om paus Johannes Paulus II op te volgen. De woordvoerder van de werkgroep, priester Rik Devillé, zei dat Danneels zijn morele gezag verloren heeft door zijn opstelling in de zaak van het misbruik door bisschop Vangheluwe.

De zaak-Vangeheluwe speelde in 2010, toen Danneels net een paar maanden met emeritaat was als aartsbisschop van Mechelen en Brussel. Danneels ontpopte zich in de zaak als iemand die zonder enige emotie onderhandelde met het misbruikslachtoffer om zo zijn bisschop te sparen. Hij verschool zich achter formeel-juridische regelingen en liet Vangheluwe, die ook als bisschop minderjarigen seksueel misbruikt had, er mee wegkomen. Daarmee toonde Danneels een ander gezicht dan dat van de vlotte, progressieve en communicatieve bisschop, naar wie Nederlandse katholieken weleens met jaloezie keken.

De opvolger van Danneels, aartsbisschop Léonard van Mechelen-Brussel bracht de zaak-Vangheluwe naar buiten. Omdat hij geen kardinaal is, mag hij niet naar Rome om de nieuwe paus te kiezen. Danneels wordt over vier maanden tachtig en is dan niet meer kiesgerechtigd.

Net als Nederland heeft België doorgaans een kiesgerechtigde kardinaal. Naar verwachting zal Léonard daarom bij de eerstvolgende gelegenheid van de nieuwe paus de kardinaalstitel ontvangen. De enige andere Belgische kardinaal, de antropoloog Ries, is 92 en niet kiesgerechtigd. Woordvoerder Devillé van de werkgroep verzamelt handtekeningen van priesters en gelovigen onder een petitie waarin Danneels wordt gevraagd niet naar het conclaaf te gaan. De beslissing is aan Danneels.

In de VS protesteren katholieken tegen deelname van kardinaal Roger Mahony aan het conclaaf. De aartsbisschop van Los Angeles zou op de hoogte zijn geweest van misbruik in de kerk en niet hebben ingegrepen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden