Oproep artsen tegen jongensbesnijdenis

null Beeld

Het kabinet, de Tweede Kamer maar ook organisaties als Amnesty International, Forum en de Kinderombudsman moeten zich uitspreken tegen jongensbesnijdenis. Dat zou het einde aan 'een pijnlijk en schadelijk ritueel' kunnen bespoedigen.

Redactie

Dat schrijft artsenfederatie KNMG in een opiniestuk in deze krant. Als politieke en maatschappelijke instanties jongensbesnijdenis bestempelen tot een schending van de kinderrechten, zou dat tot een 'geleidelijke mentaliteitsverandering' in moslim- en joodse kringen kunnen leiden, verwachten de artsen. "Dergelijke uitspraken van gezaghebbende instanties kunnen een discussie losmaken binnen religieuze gemeenschappen en twijfelende ouders een belangrijke steun in de rug geven." Tot een verbod op jongensbesnijdenis moet het evenwel niet komen, benadrukt de KNMG. Dan zou de omstreden ingreep ondergronds gaan, met alle medische risico's vandien.

Wereldwijd staat, ook binnen religieuze groepen, jongensbesnijdenis al ter discussie, signaleren de artsen. "In Californië zijn voldoende handtekeningen verzameld voor een referendum over een verbod. En Zweden heeft een wet aangenomen die het onverdoofd besnijden van baby's verbiedt." Voor religieuze leiders is het dan ook noodzakelijk om tijdig op zoek te gaan naar 'alternatieve overgangs- en initiatierites die geen onherstelbare en schadelijke gevolgen hebben voor het kind', meent de KNMG.

De artsenorganisatie liet vorig jaar al weten jongensbesnijdenis te willen ontmoedigen. Besnijdenis is volgens haar een ernstige schending van de rechten van het kind én risicovol. Regelmatig treden complicaties op als bloedingen, infecties en plasbuisvernauwing, maar ook amputaties en sterfgevallen zijn gemeld, aldus de artsenorganisatie. "Deze onomkeerbare ingreep op wilsonbekwame kinderen vindt in Nederland zo'n 10 à 15.000 keer per jaar plaats, regelmatig zonder verdoving."

Enis Odaci, van de stichting Humanislam, die de mens in de islam centraal stelt, heeft twijfels over de aanpak van de KNMG. "Als de artsen inderdaad een mentaliteitsverandering willen, is het misschien effectiever religieuze gemeenschappen erop te wijzen dat keuzevrijheid en het bestrijden van pijn passen binnen de religieuze kaders." Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, de overkoepelende organisatie van Joods-orthodoxe gemeenten in Nederland, wil niet reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden