Oproep Amsterdamse kerken: hijs de homovlag

De Rotterdam Pride, vorig jaar. Beeld anp
De Rotterdam Pride, vorig jaar.Beeld anp

Het zal een wat ongebruikelijk gezicht zijn: kerkgebouwen met aan hun gevel hét symbool van gay pride. Hijs deze zomer allemaal de regenboogvlag, vraagt de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) aan alle christelijke gemeenschappen in de stad. Niet alle kerkgemeenten lopen er warm voor.

Het hijsen van de zeskleur is wat de PKA betreft een uitgelezen manier om buitenlandse lhbt's (homo's, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders) een hart onder de riem te steken. En om te laten zien dat de Amsterdamse kerken het beste met hen voor hebben. Aanleiding is de Europride, een internationale manifestatie die ieder jaar een andere Europese stad aandoet. Van 23 juli tot 7 augustus is Amsterdam aan de beurt.

Veel van de deelnemers 'komen uit landen waar je nauwelijks openlijk homo kunt zijn', legt de PKA uit op haar website. "Ook omdat kerken of andere religieuze overheden dit al dan niet actief tegenhouden."

Orthodoxen denken er nog even over
Of individuele kerkgemeenten meedoen, is aan hen. Amsterdamse kerken zijn van oudsher vrij progressief, maar niet alle gemeenten zijn pleitbezorgers van homo-emancipatie. De hedendaags orthodoxe Noorderkerk bijvoorbeeld, neemt het verzoek in beraad en komt binnenkort met een antwoord. En inderdaad, zo laat de kerk desgevraagd weten, dat betekent dat ze het vlaghijsen 'niet op voorhand afwijst'.

Dominee Gerhard Scholte van de Keizersgrachtkerk gaat 'zeker' hijsen. Scholte organiseert al lange tijd diensten voor homo's en lesbiennes; zijn gemeente geldt als een van de meest homovriendelijke van het land.

Dat de meer behoudende flank van zijn kerkgenootschap wat terughoudender reageert, begrijpt hij wel. "Ik heb diep respect voor mijn collega's bij de Noorderkerk. Hun gemeenschap heeft hier moeite mee. Ze zouden natuurlijk kunnen zeggen: we doen gewoon mee en we zien wel welke reacties we krijgen. Vooral ook omdat er flink wat orthodoxe lhbt's zijn."

Wel liberale joden, geen moslims
De oproep geldt ook voor gemeenschappen die geen onderdeel zijn van de Protestantse Kerk, zoals orthodoxe gereformeerden en evangelische en pinksterkerken, en voor niet-christenen. De Liberaal Joodse Gemeente doet waarschijnlijk mee. Op moskeeën wordt niet gerekend. "Er is nog veel pionierswerk binnen de moslimgemeenschap nodig om homoseksualiteit überhaupt op de agenda te krijgen", zegt dominee en initiatiefnemer Wielie Elhorst in het Nederlands Dagblad.

Dominee Rikko Voorberg van de pioniersgemeente PopUpKerk laat de actie aan zich voorbijgaan. Dat moet wel, legt hij uit. "Onze gemeente heeft geen eigen kerkgebouw." Voorberg kwam twee jaar geleden in het nieuws toen hij een Facebookpagina 'Benno L. welkom in onze straat' opende. De veroordeelde pedofiel verdiende een tweede kans, meende de dominee.

De vlaggenactie is van eenzelfde barmhartigheid. "Een mooi idee", vindt Voorberg dan ook. "Maar ik merk ook dat ik me niet zo aangesproken voel. Voor ons is het vanzelfsprekend dat homo's welkom zijn. Ik kan me voorstellen dat je als oudere, gevestigde gemeente een statement wil maken. Dat je,gezien het feit dat sommige kerken zich tegen homoseksualiteit keren, wel degelijk open staat voor homo's."

In de Surinaamse kerk EGBA wordt die urgentie niet zo gevoeld. "Ik vermoed dat wij niet meedoen", vertelt dominee Martin Theile. "Wij voeren op dit moment in de kerk een discussie over het inzegeningen van homostellen. De Gay Pride en zo, dat ligt bij ons een beetje moeilijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden