Oproep aan minister: Waarborg privacy
De nieuwe minister van veiligheid en justitie is niet van plan om wetsvoorstellen in de ijskast te zetten om eerst een fundamentele discussie te voeren over privacy. Een brede groep organisaties, hoogleraren en journalisten riepen hem daar gisteren toe op via een open brief.
De ondertekenaars zagen de nieuwe minister als een mooie kans om de discussie over het massaal opslaan van privégegevens van burgers weer aan te wakkeren. Stond diens voorganger en partijgenoot, Ivo Opstelten, totaal niet bekend als privacyvoorvechter. Ard van der Steur krijgt van de briefschrijvers nog het voordeel van de twijfel.
De open brief is ondertekend door een groep van dertig organisaties, waaronder Bits of Freedom, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en de Nederlandse afdeling van Amnesty International. En een aantal gezaghebbende hoogleraren op dit gebied, zoals Nico van Eijk, directeur van het Instituut voor Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam, en Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Honderden burgers volgden gisteren hun voorbeeld.
Kentekenregistratie
Volgens de briefschrijvers neemt het kabinet 'steeds vaker' maatregelen waardoor grote hoeveelheden gegevens over burgers verzameld en verwerkt worden, ook als mensen nergens van worden verdacht. Naast de bewaarplicht van telecomgegevens, wordt onder meer de opslag van kentekenregistratie als voorbeeld genoemd, waardoor kan worden bijgehouden wie waar rijdt.
De wetsvoorstellen liggen klaar op het ministerie. Maar de briefschrijvers willen dat Van der Steur een pas op de plaats maakt en eerst een visie ontwikkelt over hoe de privacy van burgers gewaarborgd kan worden. De organisaties wilden daarmee bovendien direct 'de temperatuur' van de nieuwe minister meten, zegt Bits of Freedom, initiatiefnemer van de open brief.
Van der Steur maakte gisteren meteen duidelijk dat hij niet van plan is om wetsvoorstellen op te schorten, omdat die volgens hem noodzakelijks zijn in de aanpak van zware criminaliteit. En hij is er voor de veiligheid van de burgers.
Wie denkt dat de minister daarmee het belang van privacy wegwuift, heeft mis, zegt zijn woordvoerder. Want ondanks de klachten in de open brief heeft Van der Steur volgens hem wel degelijk een visie op privacygebied: er bestaat geen tegenstelling tussen veiligheid en privacy, maar beide liggen in elkaars verlengde. Geen privacy zonder veiligheid, en geen veiligheid zonder privacy. Daar zullen de ondertekenaars het voorlopig mee moeten doen.
Wetten die van de briefschrijvers van tafel moeten
1. De plicht van telecomproviders om gegevens over het bel- en internetgedrag van hun klanten tot een jaar te bewaren.
2. De opslag van kenteken-gegevens, zodat bijgehouden kan worden wie waar rijdt.
3. De uitbreiding van de bevoegdheden van de geheime diensten om internetverkeer te onderscheppen.
4. Hackbevoegdheden voor de politie.