Oproep aan Eijk: ’Respecteer de diversiteit’

In een open brief richten drie katholieke jongeren uit Utrecht zich tot hun nieuwe aartsbisschop. Ze zijn bezorgd over oecumene, pastoraat en de toekomst van pastoraal werkenden. Woordvoerder Maarten van Deventer (20): „We kunnen wel oudkatholiek worden of zwichten en onze mond houden, maar het is wel onze kerk.”

Alle drie zijn ze actief betrokken bij een Utrechtse parochie. Ze zingen in het jongerenkoor en bereiden de vieringen voor waarin het koor zingt. „We zijn niet de enige jongeren die progressief zijn.” Dat ze toch met slechts drie de brief ondertekenen is omdat sommige andere jongeren in hun omgeving, ook theologiestudenten, in de toekomst nog werkzaam willen zijn binnen de kerk. „Ja, dat zou je een angstcultuur kunnen noemen.” Maarten van Deventer is student archeologie, dus hij kan wat dat betreft vrijuit spreken.

Als er al katholieke jongeren in beeld komen, zijn die meestal gezagsgetrouw. Het zijn types die naar de wereldjongerendagen gaan. Progressieve katholieke jongeren verheffen zelden hun stem. Sinds de Acht Meibeweging is opgeheven wegens te weinig leden en te weinig jonge aanwas, is er geen platform meer voor kritische katholieken. De dominicanen, die onlangs de publiciteit zochten met een voorstel om ook vrouwen te wijden tot een kerkelijk ambt, zijn vergrijsd. De jonge, betroken katholieken die de open brief geschreven hebben voelen zich wel verwant met de dominicanen.

Een organisatie of tijdschrift waaromheen kritische jonge katholieken zich kunnen verenigen is er dus niet. Toch menen de drie ondertekenaars dat ze namens anderen spreken.

Waarom gaat de kerk hen aan het hart? Maarten van Deventer: „Omdat het onze kerk is, omdat we samen een gemeenschap zijn. Het beeld dat de kerk nog uit de heilige rest bestaat, een klein en behoudend deel, is niet ons beeld van samen kerk zijn.”

In de open brief staat het zo: „Met dit schrijven vragen wij u, open te staan voor de verschillende visies over kerkzijn, die leven binnen de kerkprovincie. (..) Wij verwachten niet van u al onze opvattingen te delen, als wel de bestaande diversiteit te respecteren en te beschouwen als een groot goed.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden