Oprichter WikiLeaks krijgt geen diplomatieke onschendbaarheid

Julian Assange, oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks, op het balkon van de ambassade van Ecuador in Londen. Beeld REUTERS
Julian Assange, oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks, op het balkon van de ambassade van Ecuador in Londen.Beeld REUTERS

Julian Assange, de omstreden oprichter van WikiLeaks, krijgt geen diplomatieke onschendbaarheid om ongestoord Groot-Brittannië te verlaten. Dat meldde het Britse ministerie van buitenlandse zaken. Assange heeft inmiddels wel de Ecuadoraanse nationaliteit gekregen, maakten de autoriteiten in Ecuador vandaag bekend.

Assange zit al sinds juni 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Dat Zuid-Amerikaanse land wil van hem af, maar wil hem ook tegen vervolging blijven beschermen. Groot-Brittannië stelt echter dat de enige oplossing voor de 46-jarige Australische activist is dat hij zich voor de rechter verantwoordt.

De Ecuadoraanse minister van buitenlandse zaken, María Fernanda Espinosa, wil hem de ambassade uitwerken en mogelijk 'naar huis' in Ecuador halen. Espinosa zei vandaag dat Assange vorige maand de Ecuadoraanse nationaliteit heeft gekregen.

Eerder deze week werd bekend dat de WikiLeaks-oprichter op papier al in Ecuador woont. Hij heeft een identiteitskaart waarop staat dat hij in de provincie Pichincha staat ingeschreven. Op Twitter heeft Assange een foto van zichzelf in het voetbalshirt van Ecuador geplaatst, waarmee hij zijn nieuwe nationaliteit lijkt te bevestigen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ecuador is de activist in de ambassade zat, onder meer omdat Assange vorig jaar in de Catalonië-crisis herhaaldelijk tegen de Spaanse regering uitviel, terwijl de president van Ecuador, Lenín Moreno, in Spanje op bezoek ging. Moreno werd in verlegenheid gebracht door Assanges stellingname in het Spaanse conflict.

Seksueel misbruik

Assange heeft het lang aan de stok gehad met de Zweedse justitie vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik. Daarnaast zoekt de Amerikaanse justitie hem vanwege het verspreiden van vertrouwelijke informatie van Amerikaanse diplomaten en militairen.

Zeven jaar geleden zou Assange twee Zweedse vrouwen seksueel mishandeld hebben. Een van hen zou zijn gedwongen tot seksuele handelingen, de ander zou zijn verkracht tijdens haar slaap. Hij riskeerde maximaal zes jaar cel voor de feiten.

Inmiddels heeft Zweden de zaak opgedoekt. Volgens hoofdaanklager Marianne Ny is het onmogelijk geworden om Assange in Zweden te krijgen en is daarom besloten het onderzoek te stoppen. "Hij kon aan al onze arrestatiepogingen ontsnappen, maar als hij zich in de toekomst zelf meldt, kan het onderzoek heropend worden", vertelde ze tijdens een persconferentie.

Klokkenluiderswebsite

Assange heeft ook 'gedoe' met de Britse justitie over zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Hij was op borgtocht vrij tijdens de behandeling van het uitleveringsverzoek van Zweden, toen hij in 2012 in de ambassade van Ecuador 'verdween'. Dat land gaf hem toen politiek asiel.

Assange beweerde dat hij onschuldig was in de verkrachtingszaak, en vreesde dat het onderzoek een list was om hem vervolgens uit te kunnen leveren aan de Verenigde Staten. Daar moet Assange zich verantwoorden voor het lekken van honderdduizenden gevoelige documenten.

Assange richtte in 2006 de klokkenluiderswebsite WikiLeaks op. Het werd een platform waar klokkenluiders van overheden en bedrijven wereldwijd geheime en controversiële documenten en informatie konden lekken, om zo misstanden aan het licht te brengen.

De grootste controverse werd veroorzaakt toen op WikiLeaks een video te zien was waar Amerikaanse militairen vanuit een helikopter twaalf Iraakse burgers en twee journalisten van persagentschap Reuters doodschoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden