Oprechte ode aan de fantasie

Musical

'Pluk van de Petteflet' 4+ Theater Familie / Senf ****

De première van 'Pluk van de Petteflet' midden in de Annie M.G. Schmidt-week is mooi getimed. Zeker ook omdat deze kleutervoorstelling de schrijfster veel eer aandoet door het aanstekelijke, kinderlijke spelplezier van de acteurs.

Dat plezier is duidelijk aangesticht door schrijver/regisseur Jasper Verheugd en decor- en kostuumontwerper Arno Bremers. Wanneer het doek namelijk opgaat, lijkt er een misverstand te zijn: in plaats van een decor zien we een schilder op een steiger en een heleboel bouwrotzooi. Omdat de schilders en de schoonmaakster het zo zielig vinden om de kinderen naar huis te sturen, gaan zij 'dan maar' het verhaal van Pluk vertellen. Die vorm werkt enorm goed. Ook doordat ze de kinderen uit de zaal er bij betrekken telkens als ze even niet meer weten hoe ze nu weer verder moeten gaan. Samen met twee kinderen die zogenaamd uit het publiek komen, scheppen de vier volwassen acteurs zo de wondere wereld van Pluk, waarbij alle bouwvakmaterialen omgetoverd worden tot decorstukken en rekwisieten. De steiger wordt de Petteflet. Een gereedschapskist, een ladder en een stereo vormen samen Pluks rode kraanwagentje. Dolly de duif is eigenlijk een oude dweil en het harige deel van een bezem fungeert als de stevige, rossige haardos van vader Stamper. Het is een ode aan de fantasie. En knap genoeg ligt de vormgeving toch zo dicht tegen de vrolijke, eigenwijze tekenstijl van tekenares Fiep Westendorp aan, dat de boekfiguren herkenbaar blijven.

Julius de Vriend (Pluk) en Eva Kolsteren (Aagje) doen als spelers niet onder voor de volwassen acteurs. Al kunnen deze laatste enorm goed multitasken: ze vertolken meerdere rollen, spelen ook nog eens live allerlei instrumenten en ze zingen de warme liedjes van Peter van de Witte mooi en meerstemmig. Regisseur Verheugd legt het tempo ontzettend hoog terwijl het nauwelijks gehaast voelt, en dus leven we goed mee met het melancholische verhaal van die dappere Pluk die de Torteltuin redt van de sloop.

Zo diep als het boek kan een voorstelling van een uur natuurlijk niet gaan. De kleutermusical stipt de hoogtepunten van het verhaal aan. En dat is met liefde en vakmanschap gedaan. Nergens schreeuwerig. Telkens smaakvol. Bovendien maken kinderen kans om op het toneel mee te mogen dansen als een stampertje.

"Waar ik steeds meer achter kom, grote mensen zijn zo dom" zingen Pluk en Aagje. Deze voorstelling bewijst dat als je een theaterproductie aanpakt met de fantasie, het plezier en de oprechtheid van het kind, dat er dan een prachtig raak product uitrolt.

www.theaterfamilie.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden