Oppositiepartij Birma protesteert tegen junta

(Novum/Ap) - De Birmaanse oppositiepartij Nationale Liga voor Democratie (NLD) heeft dinsdag een kleine demonstratie gehouden tegen de politieke hervormingsplannen van de junta, die in haar ogen ontoereikend zijn. Juntaleider generaal Than Shwe gaf een verklaring uit waarin hij 'subversieve elementen' waarschuwt de eenheid van het land niet te bedreigen.

Een twintigtal leden van de NLD demonstreerde bij het hoofdkantoor van de partij in Rangoon met borden en spandoeken waarop de junta werd opgeroepen politieke gevangenen in vrijheid te stellen en een oprechte dialoog met de oppositie te beginnen over verzoening. Ruim vijftig agenten in burger hielden de vijftien minuten durende manifestatie vanaf de overzijde van de straat nauwlettend in het oog.

De junta ontvouwde zaterdag een plan om in mei een referendum te houden over een nieuwe grondwet en vervolgens in 2010 algemene verkiezingen. Critici van de junta in binnen- en buitenland stellen dat het plan ondemocratisch is, omdat het zonder openbaar debat of raadpleging van de oppositie en minderheidsgroeperingen tot stand is gekomen.

Een door de regering benoemde commissie werkt nog aan de ontwerpgrondwet, maar vorig jaar werden elementen van het ontwerp door de junta goedgekeurd waaruit blijkt dat het leger constitutioneel grote invloed op de regering zou behouden.

De beweging Studenten Generatie 88, die een van de organisatoren was van de democratiseringsprotesten van september vorig jaar, noemde de plannen van de regering een 'oorlogsverklaring van het militaire regime tegen het volk van Birma'. Volgens schattingen van de Verenigde Naties vonden bij de protesten zeker 31 mensen de dood en werden duizenden betogers opgepakt.

De NLD onthield zich van directe kritiek op het referendum en de verkiezingsplannen. De partij wees er echter op dat 2008 is uitgeroepen tot het Jaar van Nationale Verzoening en dat de junta grote verantwoordelijkheid draagt voor de verwezenlijking van die doelstelling.

In New York drong de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon er maandag bij de junta op aan om onmiddellijk met oppositieleider Aung San Suu Kyi in overleg te treden. Tevens riep hij de junta op de speciale VN-gezant voor Birma, Ibrahim Gambari, toestemming te geven voor een nieuw bezoek. Ban maakte duidelijk dat de VN uiterst kritisch staan tegenover het democratiseringsplan van de junta.

Birma wordt sinds 1962 door het leger geregeerd en heeft geen grondwet meer sinds 1988. Het leger onderdrukte in 1988 met harde hand een breed gedragen democratiseringsbeweging, waarna de huidige junta aan de macht kwam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden