Oppositieleiders Zimbabwe hebben paspoorten terug

(Novum/AP) - De Zimbabwaanse autoriteiten hebben donderdag op de luchthaven van Harare de paspoorten van oppositieleider Morgan Tsvangirai, partijsecretaris Tendai Biti en een medewerker tijdelijk ingenomen. Ze kregen hun paspoorten later terug, maar ze misten door de actie een vlucht naar Zuid-Afrika, waar ze op een bijeenkomst van het regionale samenwerkingsverband SADC willen pleiten voor actievere bemoeienis om een oplossing te vinden voor de politieke crisis in hun land.

Zimbabwaanse regeringsfunctionarissen waren niet bereikbaar voor commentaar. De SADC-vergadering wordt pas in het weekeinde gehouden en de oppositieleiders zouden nog tijd genoeg hebben om er naar toe te reizen.

Biti is de belangrijkste onderhandelaar van de oppositiepartij MDC in het coalitieoverleg met de Zanu-PF van president Robert Mugabe. Het overleg zit muurvast, omdat zowel Tsvangirai als Mugabe de leiding wil hebben over de coalitie. Tsvangirai liep dinsdag weg van de besprekingen, waarin de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki probeert te bemiddelen. Het leek alsof de onderhandelingen waren mislukt, maar Tsvangirai liet woensdag in een verklaring weten dat ze worden voortgezet.

De partij van Tsvangirai, de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), zei in een verklaring dat de 'jongste capriolen' over de paspoorten twijfels oproepen over Mugabes intentie om tot een vreedzame regeling te komen. "Mugabe blijft de dialoog prediken en naar oorlog handelen", zei de MDC.

De krant The Herald, die wordt gezien als de spreekbuis van Mugabe, ridiculiseerde Tsvangirais aanspraken op het leiderschap en zei dat hij met het 'napraten' van westerse argumenten een politieke deal in de weg staat.

De crisis verdeelt de buurlanden van Zimbabwe. Botswana heeft gedreigd weg te blijven als Mugabe komt en stuurde donderdag alleen maar ambtenaren naar een voorbereidende ministersvergadering. De Zuid-Afrikaanse minister van buitenlandse zaken Nkosazana Dlamini Zuma gaf bij de opening van de vergadering toe dat de crisis in Zimbabwe een uitdaging vormt, maar riep de SADC op de rijen gesloten te houden. "Als wij onze eenheid en samenhang verliezen, zullen wij een stuk zwakker staan", zei zij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden