Oppositieleider Venezuela mag vijftien jaar geen politiek bedrijven

Henrique Capriles. Beeld REUTERS
Henrique Capriles.Beeld REUTERS

Henrique Capriles, leider van de oppositie in Venezuela, mag de komenden vijftien jaar geen politiek ambt bekleden. Dat maakte hij zelf bekend. Capriles organiseerde protestacties tegen Nicolas Maduro, de president van het land.

Redactie

Capriles, momenteel gouverneur van de Venezolaanse deelstaat Miranda, kreeg het beroepsverbod omdat zijn protestacties volgens de autoriteiten zouden hebben aangezet tot geweld. De politicus deelde via Twitter mee dat hij buitenspel is gezet.

Als het beroepsverbod stand houdt, betekent dit dat Capriles niet deel kan nemen aan de komende presidentsverkiezingen, in 2018. Hij deed de afgelopen twee keer wel mee aan de verkiezingen. Mensenrechtenactivisten maken zich zorgen over de situatie in het land, waar inmiddels een flink aantal politieke gevangenen vast zouden zitten.

De politieke situatie in Venezuela is gespannen. Het land wordt geplaagd door een tekort aan primaire levensbehoeften als voedsel en medicijnen. President Maduro vroeg de VN onlangs om hulp bij het aanvullen van het tekort aan medicijnen. De economische crisis wordt volgens Maduro veroorzaakt door dalende olieprijzen en economische sancties. Critici van de president geven de schuld aan zijn wanbestuur.

Het leek er een paar weken geleden op dat het hooggerechtshof van Venezuela het parlement had ontbonden, waarmee de democratie in het land definitief verleden tijd was geworden. De voorzitter van het parlement sprak van een dictatuur, aangezien het parlement het enige orgaan was in het land dat nog onafhankelijke opereert. De ontbinding werd later teruggedraaid.

Capriles houdt het document omhoog waarin staat dat hij vijftien jaar geen politiek mag bedrijven. Beeld AP
Capriles houdt het document omhoog waarin staat dat hij vijftien jaar geen politiek mag bedrijven.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden