Oppositieleider Moesavi weigert te zwichten

Oppositieleider Moesavi (ap) Beeld
Oppositieleider Moesavi (ap)

Iran draait Moesavi en zijn aanhang de duimschroeven aan. Hij blijft oproepen tot protest. De verdeeldheid onder de leiders neemt toe.

Van onze redactie buitenland

De Iraanse oppositieleider Mir Hossein Moesavi heeft het gisteren niet gelaten bij zijn oproep de protesten voort te zetten. Hij haalde fel uit naar druk die op hem wordt uitgeoefend om zijn aantijgingen over de fraude bij de presidentsverkiezingen in te trekken.

Het regime lijkt erin geslaagd met harde hand de protesten te onderdrukken. Er zijn honderden Moesavi-aanhangers gearresteerd. De gevreesde procureur-generaal Saeed Mortazavi zou zijn benoemd als chef-ondervrager van de demonstranten. De ’slager van de pers’ was in het verleden al verantwoordelijk voor de sluiting van kranten, tijdschriften en websites. Door zijn toedoen verdwenen verslaggevers en bloggers in geheime gevangenissen, nadat ze waren gedwongen valse bekentenissen te ondertekenen. Ook nu toont de Iraanse televisie weer betogers die ’bekentenissen’ afleggen.

Tegelijkertijd zijn er duidelijke aanwijzingen voor een scheuring in het leiderschap van het land.

Van alle 290 parlementsleden die waren uitgenodigd voor het herverkiezingsfeestje van Ahmadinejad, kwamen slechts 105 opdagen. Parlementsvoorzitter Ali Larijani, een hardliner, blonk uit door afwezigheid. Een andere opvallende afwezige was Gholam Ali Haddad-Adel, wiens dochter getrouwd is met de zoon van de opperste leider Khamenei. Khamenei is de machtigste man in Iran, maar hem wordt verweten dat hij zijn leiderspositie op het spel heeft gezet door partij te kiezen voor de herverkiezing van Ahmadinejad. Volgens de officiële uitslagen behaalde die bij de verkiezingen op 12 juni 63 procent van de stemmen, tegen Moesavi 34 procent.

Moesavi is zelf niet meer in het openbaar verschenen sinds 15 juni, drie dagen na de verkiezingen. Op zijn website Kalemeh berichtte hij gisteren dat honderden activisten en betogers zijn opgepakt. Ook werden zeventig professoren meteen na een ontmoeting met hem gearresteerd.

Moesavi liet weten onder grote druk te staan, „die beoogt te bereiken dat ik mijn eis tot ongeldigverklaring intrek”. Zijn site is in Iran nauwelijks toegankelijk, terwijl juist de nieuwe media het belangrijkste middel van communicatie zijn. Was de moskee dertig jaar geleden de plaats van samenkomst van de islamitische revolutie, internet en twitter zijn nu de virtuele ontmoetingsplaats voor aanhangers van de oppositie. Moesavi’s krant Kalameh Sabz is gesloten en de redacteuren zijn opgepakt. Het wordt voor hem steeds moeilijker beleid uit te stippelen, nu zijn politieke kader is opgepakt dan wel ondergedoken.

De ogen in Iran zijn deze dagen gericht op de man die na Khamenei de machtigste man van Iran is, maar tot nu toe in het openbaar zich niet heeft uitgesproken: ayatollah en oud-president Rafsanjani. Hij heeft de afgelopen tijd overlegd met tal van (geestelijke) leiders. Hij zou er naar streven om – als eerste stap – de machtspositie van Khamenei in te perken. Als hoofd van enkele belangrijke raden kan Rafsanjani een doorslaggevende rol spelen.

Moesavi-aanhangers zouden van plan zijn vandaag duizenden ballonnen op te laten met de tekst ’Neda, jij zal altijd in onze harten blijven’. Neda is de jonge vrouw die vorige week werd gedood en via internet uitgroeide tot het symbool van de betogers, al is het helemaal niet duidelijk of zij daar wel toe behoorde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden