Oppositieleider Maleisië voor de rechter wegens 'sodomie'

Rechtszaak tegen Anwar Ibrahim heeft veel in zich van een politiek proces

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

In Maleisië doet de rechter vandaag uitspraak in de zaak tegen oppositieleider Anwar Ibrahim, die verdacht wordt van 'sodomie', ofwel homoseksualiteit. De rechtszaak tegen een van de bekendste politici van het land wordt in Maleisië en daarbuiten met veel belangstelling gevolgd, omdat die alle schijn heeft van een politiek proces.

Als de invloedrijke Anwar wordt veroordeeld, kan hij maximaal twintig jaar gevangenisstraf krijgen. Daarmee zou de zittende premier Najib Razak voorlopig verlost zijn van een lastige rivaal bij de volgende algemene verkiezingen. Die moeten uiterlijk maart volgend jaar worden gehouden, maar de verwachting is dat ze al dit jaar worden uitgeschreven.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de oppositieleider jarenlang niet mag deelnemen aan het politieke proces in Maleisië. De 64-jarige Anwar, die getrouwd is en zes kinderen heeft, stond de afgelopen maanden al voor de tweede keer voor de rechter op verdenking van sodomie.

De eerste keer was in 2000. De voormalige vice-premier kreeg toen negen jaar cel omdat een rechtbank bewezen achtte dat hij seks had gehad met zijn voormalige chauffeur. In 2004 vernietigde het hooggerechtshof die uitspraak en stelde Anwar, die toen al zes jaar vast had gezeten, op vrije voeten.

Ditmaal was het een 26-jarige assistent, Saiful Bukhari Azlan, die de oppositieleider in 2008 betichtte van verkrachting. Deze beschuldiging kwam slechts een paar maanden nadat Anwar zijn verbond van drie oppositiepartijen naar de grootste verkiezingsoverwinning sinds 1957 had geleid, waardoor de zittende regering-Razak haar tweederde meerderheid verloor. Daarmee steeg opnieuw de geur op van een politiek proces.

Anwar heeft de aantijgingen van sodomie steeds ontkend. Hij stelt dat de aanklacht deel uitmaakt van een plan van de regering hem in diskrediet te brengen, en te voorkomen dat de oppositie de verkiezingen zal winnen. Premier Razak ontkent dat er sprake is van een complot.

Vorige week maakte Anwar een zesdaagse tournee door het land, terwijl zijn aanhang vandaag van plan is massaal te demonstreren voor het gerechtsgebouw; een demonstratie die door de politie is verboden. Hij zei toen zich voor te bereiden op weer jaren in de cel en sprak zich uit tegen de "archaïsche" sodomie-wet, die bepaalt dat seks met een seksegenoot, ook met beider instemming, een misdrijf is in het overwegend islamitische Maleisië.

De anti-sodomiewet wordt in Maleisië weinig toegepast, en voornamelijk in zaken van seksueel misbruik van minderjarigen. Homorechten-activisten zeggen dat de wet homofobie aanwakkert.

"Mijn mening is dat je geen wetten moet hebben die misbruikt kunnen worden voor politieke doeleinden, en die gezien worden als onrechtvaardig en te streng", aldus Anwar, wiens Volkspartij voor Gerechtigheid (PKR) zich sterk maakt voor sociale rechtvaardigheid en anti-corruptiebeleid. Hij zei dat de wet kan leiden tot gewelddadige discriminatie en intolerantie.

Anwar zelf denkt dat een veroordeling in het voordeel kan zijn van zijn oppositionele verbond. "De samenleving zal zeggen: 'Oké, je mag het niet eens zijn met Anwar, maar om hem in elkaar te slaan of steeds weer op te sluiten is niet nodig'. Dit is mijn derde, vierde keer. Mensen weten dat het politiek is", zei Anwar.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden