UpdateVerkiezingen Istanbul

Oppositiekandidaat Imamoglu weet Erdogans AKP opnieuw af te troeven in Istanbul

Aanhangers van Ekrem Imamoglu vieren zijn overwinning in Istanbul. Beeld AP
Aanhangers van Ekrem Imamoglu vieren zijn overwinning in Istanbul.Beeld AP

Oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu heeft na het tellen van ruim 95 procent van de stemmen de burgemeestersverkiezing in Istanbul gewonnen. Erdogan kan niet meer om hem heen.

Net als een paar maanden geleden heeft oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu de burgemeestersverkiezingen van Istanbul gewonnen. Het lijkt erop dat de Turkse regering de uitslag deze keer wel accepteert. In een eerste reactie op de voorlopige uitslagen feliciteerde president Erdogan de nieuwe burgemeester.

Imamoglu, van de sociaal-democratische, seculiere partij CHP, benadrukte in zijn overwinningstoespraak dat hij er voor kiezers van alle partijen wil zijn, en deed een uitnodiging aan Erdogan om met hem samen te werken. Maar hij was ook duidelijk over het belang van de verkiezingen: “Vandaag hebben 16 miljoen inwoners van Istanbul ons geloof in de democratie hernieuwd en ons vertrouwen in rechtvaardigheid ververst.”

Graadmeter

Ekrem Imamoglu Beeld AFP
Ekrem ImamogluBeeld AFP

De verkiezingen werden immers gezien als een graadmeter voor de gezondheid van de Turkse democratie. Het land wordt de afgelopen jaren politiek gezien gedomineerd door de partij van Erdogan, de AKP. Die heeft volgens critici veel te veel macht naar zich toe getrokken. De burgemeestersverkiezingen van 31 maart werden gezien als een voorbeeld daarvan. Imamoglu versloeg ook toen Binali Yildirim, een politiek zwaargewicht van de AKP. Maar ­onder druk van die partij besloot de kiesraad de uitslagen te annuleren, en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

De verontwaardiging over die beslissing, die een flinterdunne onderbouwing had, was groot. Maar Imamoglu liet zich niet uit de tent lokken. Hij gaf niet toe aan de roep om die verkiezingen te boycotten, of om straatprotesten te organiseren, en zo een eventuele harde reactie te legitimeren. In plaats daarvan besloot hij om rustig en respectvol opnieuw campagne te gaan voeren. Het lijkt erop dat Imamoglu met die houding harten heeft gewonnen: zijn voorsprong was deze keer een stuk groter dan de vorige keer, met ruim 54 procent van de stemmen. Dat maakt het lastiger voor de AKP om iets af te doen aan zijn overwinning. Ook AKP-kandidaat Yildirim feliciteerde de overwinnaar al snel.

Het maakt van Imamoglu ook direct een politieke speler van formaat. Hij is nu de burgemeester van verreweg de grootste stad van Turkije, waar ook Erdogan in de jaren negentig zijn politieke opmars als burgemeester begon. Dat is een gevoelige psychologische klap, ook al omdat Erdogan zich hoogstpersoonlijk in de verkiezingsstrijd had gemengd. Maar bovenal lijkt Imamoglu de code te hebben gevonden om de ideologische hegemonie van de AKP te kraken. Zijn boodschap was er een van ‘radicale liefde’, zoals het in het campagnemanifest heette.

Liefde is het antwoord

Liefde is volgens Imamoglu het enige antwoord op het populisme, dat mensen probeert te verdelen. Daar heeft, in die analyse, de oppositie te lang aan meegewerkt, door alle politieke energie te steken in mokken over de methoden van Erdogan, terwijl ze zijn kiezers vaak belachelijk maakten, in plaats van hun grieven serieus te nemen.

Gisteren sprak Imamoglu over een ‘nieuwe bladzijde’ die in Istanbul wordt opengeslagen. “Op die nieuwe bladzijde zal er vanaf nu rechtvaardigheid, gelijkheid, liefde en tolerantie staan, terwijl misbruik van publieke fondsen, arrogantie en vervreemding zullen eindigen.”

Lees ook:

De oppositiekandidaat in Istanbul gebruikt nu de methode-Erdogan

Istanbul kiest zondag opnieuw een burgemeester. De winnaar van de vorige, geschrapte stembusronde heeft goed naar zijn voorganger gekeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden