Oppositie Zuid-Korea weigert goedkeuring beoogde premier

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Zuid-Korea's nieuwe president, de voormalige dissident Kim Dae-jung, is gisteren beëdigd. Maar de eerste werkdag van de president, die zich hard maakt voor 'verzoening', stond in het teken van de confrontatie met de machtige oppositie: die weigerde zijn omstreden kandidaat voor het premierschap, Kim Jong-pil, te accepteren.

De inauguratie van de in december met een nipte meerderheid gekozen Kim vond plaats in de open lucht, ten overstaan van 45 000 belangstellende Koreanen, waaronder twee recentelijk vrijgelaten voormalige presidenten die veroordeeld waren wegens onder meer corruptie. Tot het bonte internationale gezelschap dat acte de présence gaf, behoorden popster Michael Jackson, IOC-voorzitter Antonio Samaranch en financieel speculant George Soros. De aanwezigen waren getuige van een wervelende, maar toch sobere ceremonie. Op de kosten was bezuinigd, vanwege de grote economische crisis waarin het land verkeert.

Kim Dae-jung, koosnaam 'DJ', of ook wel de Aziatische Mandela (vanwege zijn verzoeningsgezindheid), presenteerde zich in een toespraak als een 'president van het volk'. “Alstublieft, vertrouwt u mij, en steunt u mij. Ik zal al uw verwachtingen waarmaken, zonder te falen.” Ook Kims regering moet een 'regering van het volk' worden, maar voorlopig heeft hij bij het bereiken van deze doelstelling gefaald: er is nog helemaal geen regering.

De oppositionele Grote Nationale Partij (GNP), die 161 van de 295 parlementszetels bekleedt, boycotte gisteren namelijk de parlementaire sessie die bedoeld was voor de inauguratie van de door Kim beoogde premier. En zonder premier geen regering, want nieuwe regeringen moeten formeel door de premier worden voordragen aan de president.

Kim (74) benadrukte dat hij het stimuleren van de ingezakte economie als zijn absolute prioriteit ziet. Hij smeekte de oppositiepartij GNP met hem samen te werken, en zijn beleid niet te frustreren in het belang van de natie. “Ik zal u raadplegen over alle zaken. U moet mij helpen, al is het maar voor één jaar, dit jaar, wanneer het land is teruggekrabbeld van de rand van de afgrond.”

Maar de GNP liet zich niet vermurwen om de premierskandidaat, Kim Jong-pil, te accepteren. Ze vindt deze aartsconservatief onaanvaardbaar vanwege diens verleden in drie militaire regeringen, waarin hij diende als premier en topfunctionaris van de gevreesde geheime dienst KCIA. “De GNP verkoos de parlementszitting niet bij te wonen om fysieke botsingen met de regeringspartij over deze kwestie te vermijden, mede met het oog op de aanwezigheid van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders”, zo legde de fractievoorzitter van de boycottende partij uit.

Denkbaar is dat de GNP-fractie een veel eenvoudiger reden had om in haar geheel weg te blijven: vrees dat sommige leden misschien toch zouden zwichten om voor de gewraakte premierskandidaat te stemmen.

Kim Dae-jung heeft zijn naamgenoot, met wie hij politiek zo weinig gemeen heeft, voor het premierschap voorgedragen als onderdeel van een monsterverbond, dat hem de overwinning bezorgde tijdens de presidentsverkiezingen van december. Als president Kim weigert de benoeming van Kim Jong-pil in te trekken en er ontstaat een patstelling, dan zou hij een middenweg kunnen vinden door voorlopig verder te regeren met de ministers uit het vorige kabinet.

De crisis noopt de Koreaanse luchtvaartmaatschappij Korean Air de passagiersdienst tussen Seoul en Amsterdam te beëindigen. Het aantal passagiers is sterk gedaald. Ook andere bestemmingen worden teruggeschroefd of opgeheven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden