Oppositie ziet fraudeur wegkomen

Minister van sociale zaken Lodewijk Asscher ging akkoord met de koerswijziging zonder de Tweede Kamer in te lichten. Beeld anp
Minister van sociale zaken Lodewijk Asscher ging akkoord met de koerswijziging zonder de Tweede Kamer in te lichten.Beeld anp

Eind vorig jaar zwakte het kabinet het boetebeleid voor uitkeringsgerechtigden al flink af, onder morren van de VVD. Over een maand is er helemaal weinig meer van over. WW'ers die onjuiste informatie verstrekken over hun inkomsten worden vanaf 1 juli niet meer beboet. De koerswijziging is omstreden.

Mensen ontvangen in Nederland te makkelijk een uitkering, daar is de VVD van overtuigd. Frauderende werklozen moeten dus hard aangepakt worden. Vrijdag sprak premier Mark Rutte ook nog eens zijn afkeur uit over mensen die bij verlies van hun baan het adres van het UWV al in handen hebben om een WW-uitkering aan te vragen, in plaats van eerst te bedenken hoe ze snel nieuw werk kunnen vinden.

In het vorige kabinet, met coalitiepartner CDA, zagen de liberalen kans de handhaving in de sociale zekerheid aan te scherpen. Met een nieuwe fraudewet kreeg het UWV er in 2013 honderd man bij om mensen op te sporen die informatie over hun inkomsten achterhielden. Het bedrag aan opgelegde boetes steeg van 5 miljoen euro in 2012 naar 23 miljoen in 2013 en 50 miljoen vorig jaar.

Maar nog voor de invoering van de wet uitten de Raad van State en de Nationale Ombudsman kritiek. Zij wezen erop dat veel zogenaamde fraudeurs simpelweg een formulier niet goed hadden begrepen. En de Centrale Raad van Beroep oordeelde in november 2014 dat het UWV een veel te hoge boete uitschreef aan iemand die te laat veranderingen in zijn situatie had gemeld.

Pieter Heerma (CDA)
"Ik wil graag van de minister opheldering over hoe de vork precies in de steel zit. Echte fraudeurs moeten natuurlijk beboet worden. Echter een vergissing maken is geen fraude. Als door de koppeling van bestanden er geen boetes meer opgelegd worden aan mensen die een vergissing maken, dan kan en moet de focus liggen op echte fraudeurs."

Minister van sociale zaken ­Lo­dewijk Asscher (PvdA) paste ­daarop het boetebeleid aan: als een werkloze niet veel te verwijten valt, zou hij hooguit een boete van 25 ­procent van het gefraudeerde bedrag moeten betalen, en in sommige ­gevallen zelfs helemaal geen boete krijgen. Deze aanpassingen waren tot te­vredenheid van zijn partij, die altijd al vond dat de fraudewet mensen ­bestraft die zich simpelweg vergisten.

1 juli
Met de komst van de Wet werk en zekerheid op 1 juli gaat de versoepeling van Asscher een stap verder: het UWV stopt helemaal met het beboeten van mensen met een uitkering die informatie achterhouden over hun inkomsten. Een nieuw computersysteem dat gekoppeld is aan de administratie van Belastingdienst en gemeente zou fraude namelijk onmogelijk maken.

Maar kleine vergissingen zullen blijven bestaan. Het UWV wilde vooral helemaal stoppen met de handhaving omdat de rechterlijke uitspraken over onterechte boetes zoveel ophef gaven. Asscher ging hiermee akkoord zonder de Tweede Kamer in te lichten. En het UWV zou de komende drie jaar driehonderd banen op de afdeling handhaving kunnen schrappen. Tot ontsteltenis van de medewerkers. "Het nieuwe boetebeleid is toch niet in het leven geroepen om er vervolgens niets mee te doen?", klinkt het op de werkvloer. "Wij vinden het een groot mysterie dat het niet opgeven van inkomsten plots geen fraude meer is. De fraudewet wordt totaal genegeerd."

Het UWV en het ministerie verdedigen zich door te zeggen dat zwartwerken naast een uitkering nog steeds wordt aangepakt. Nog wel harder misschien. En de overtreders van de inlichtingenplicht bestonden voor bijna driekwart uit onwetende burgers die per ongeluk het UWV niet inlichtten over een verandering in hun leefomstandigheden. Blijft over dat een kwart van de WW'ers wel bewust verkeerde informatie opgaf, en dat ook zij met rust worden gelaten.

undefined

Steven van Weyenberg (D66)
"Ik wil van de minister twee garanties. Dat mensen die zich vergissen of informatie een dag te laat aanleveren niet meer als fraudeur worden behandeld. Maar ik wil ook de waarborg van de minister dat mensen die de kluit belazeren daar niet mee wegkomen en worden aangepakt. Ik kan me ook eigenlijk niet voorstellen dat dit niet zo is. Maar ik hoor graag van Asscher hoe hij dat met het nieuwe systeem gaat regelen en ons geruststelt. Als mensen express te lage inkomsten doorgeven moeten ze bestraft worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden