Oppositie wil opheldering over pgb-problemen

De oppositie in de Tweede Kamer wil nog deze week een debat met staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, volksgezondheid) over de problemen met de persoonsgebonden budgetten (PGB).


Aanleiding is berichtgeving in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag, waaruit blijkt dat Van Rijn en zijn ambtenaren 'fout op fout' stapelden rond de hervorming van het pgb. De staatssecretaris zou interne waarschuwingen dat het mis dreigde te gaan, hebben genegeerd. Volgens NRC heeft Van Rijn de Kamer ook 'onvolledig en te rooskleurig' geïnformeerd over de kwestie.


In ieder geval SP, D66, GroenLinks en CDA zullen aandringen op een debat met Van Rijn. Of dat er ook komt, is afhankelijk van coalitiepartijen VVD en PvdA. Deze week is de laatste kans voor de Kamer om nog voor de verkiezingen te spreken met Van Rijn over het pgb. Vrijdag begint het campagnereces.


NRC kreeg inzage in vertrouwelijke documenten. Dat leverde een allesbehalve fraai beeld op, aldus de krant. Van Rijn zou herhaaldelijk zijn gewezen op de risico's rond de uitbetalingen van pgb's, maar zette de hervorming desondanks door.


Daardoor werd de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verantwoordelijk voor het uitbetalen van de budgetten. Al snel liep het systeem vast; patiënten en hulpverleners kregen niet of te laat hun geld. In 2015 besloot de staatssecretaris vanwege de aanhoudende problemen dat budgetten zonder al te veel controle uitbetaald moesten worden. In NRC zegt Vera Bergkamp (D66): "Nu weten we nog meer over het chaotische verloop." Mona Keijzer (CDA): "Dit laat weer zien hoe groot de paniek en chaos achter de schermen van het ministerie was terwijl de staatssecretaris naar de Kamer, de pers en de samenleving deed alsof alles onder controle was."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden