Update

Oppositie wil helderheid over uitgaven aan EU

Premier Mark Rutte beantwoord vragen van de pers na de Europese Top op 8 februari.Beeld Nederlandse Freelancers

De oppositie wil van het kabinet weten hoeveel ons land precies aan de Europese Unie kwijt is voor de periode 2014-2020. CDA, PVV, SP, 50PLUS en de ChristenUnie hebben daarover maandag vragen gesteld aan premier Mark Rutte en minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken).

De Europese staats- en regeringsleiders bereikten begin deze maand in Brussel een overeenkomst over de Europese meerjarenbegroting (MFK). Die bedraagt ongeveer 960 miljard euro. Voor het eerst in de geschiedenis van de EU ging de MFK omlaag. Rutte wist tijdens de onderhandelingen de korting van ongeveer 1 miljard euro op de jaarlijkse afdracht voor de komende begrotingsperiode te behouden.

Het kabinet heeft wel schattingen gegeven van de ontvangsten uit Brussel en de korting op de afdracht voor de komende zeven jaren. In een Kamerbrief over de meerjarenbegroting stelt minister Timmermans dat sprake zal zijn van 'gelijkblijvende of zelfs licht stijgende ontvangsten'. Weliswaar dalen de inkomsten uit het landbouwbudget en de structuurfondsen, het verhoogde budget voor onderzoek en innovatie is weer voordelig voor Nederland.

De Kamerleden schrijven dat ze ook willen weten hoeveel Nederland zal gaan afdragen aan de EU, om zo een goed beeld te krijgen 'hoeveel Nederland de komende zeven jaar netto aan Europa betaalt'. Volgens minister Timmermans is de nettopositie van Nederland nu nog niet te bepalen. 'Deelt u de mening dat het een beetje onvolledig is dat u na boodschappen gedaan te hebben, thuis komt met de mededeling dat u een hoge korting gehad heeft maar weigert te vertellen hoeveel u heeft uitgegeven?', zo luidt een van de vragen. De Kamerleden wijzen erop dat de parlementsleden van Zweden, Finland en Malta wel geïnformeerd zijn hierover.

Woensdagavond debatteert de Kamer met premier Rutte en Timmermans over het akkoord over de meerjarenbegroting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden