Oppositie wantrouwt nieuwe plannen van Schippers

Minister Schippers van volksgezondheid krijgt er nog een harde dobber aan om behalve de regeringspartijen VVD en PvdA, ook de oppositie mee te krijgen. Op tafel liggen de plannen die zij vorige week presenteerde als alternatief voor haar in de Eerste Kamer gesneuvelde voorstel om de vrije artsenkeuze te beperken.

Gisteravond tijdens een eerste debat in de Tweede Kamer over de nieuwe plannen lieten de oppositionele fracties zich in elk geval nog niet vermurven door de minister. Over de hele linie is de oppositie wantrouwig over het feit dat Schippers het parlement lijkt te willen omzeilen bij het doorvoeren van haar voorstellen. Die bevatten 21 maatregelen, waarvan slechts drie via wetgeving. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot vroeg of hier sprake is van een 'onconstitutionele sluiproute'. Schippers ontkende dat dit haar achterliggende motivatie zou zijn. Zij beloofde alle maatregelen met Tweede en Eerste Kamer te zullen bespreken.

Het nieuwe plan moet, net als haar vorige gesneuvelde plan, bijdragen aan een besparing van 1 miljard euro. In haar nieuwe voorstel laat de minister de vrije artsenkeuze helemaal ongemoeid. In plaats daarvan krijgen verzekerden, in de vorm van een korting op het eigen risico, een beloning als zij gebruikmaken van artsen en ziekenhuizen die een contract hebben met hun zorgverzekeraar. Voor SP, PVV en GroenLinks betekent dit dat de laagste inkomens toch hun vrije artsenkeuze wordt ontnomen.

De oppositie twijfelt aan de uitvoerbaarheid van de korting op het eigen risico onder verwijzing naar de zorgverzekeraars die inmiddels hebben laten weten daarover ook zo hun twijfels te hebben.

Een korting op het eigen risico is vooral aantrekkelijk voor ouderen en chronisch zieken. Doordat zij veel zorg nodig hebben, betalen zij nu elk jaar het volle pond aan eigen risico (nu 375 euro). Schippers gaat de verzekeraars stimuleren om juist deze groepen te verzekeren door dat financieel voor de verzekeraars aantrekkelijk te maken. Bovendien verwacht zij dat de verzekeraars veel geld kunnen besparen door zorg in te kopen op kwaliteit. "Kwaliteit loont", is haar motto. En met het bespaarde geld kunnen de verzekeraars de korting op het eigen risico betalen.

Ook op dit punt van kwaliteit twijfelt de oppositie aan de technische uitvoerbaarheid van de maatregelen die daarvoor nodig zijn. Twijfel is er ook of het nieuwe plan van de minister veel geld oplevert. GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet wil door het Centraal Planbureau laten onderzoeken wat de effecten van de plannen zijn voor de koopkracht en voor de begroting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden