Oppositie vindt ontwerpbegroting boterzacht

Tweede Kamerlid Wouter Koolmees Beeld anp

De oppositiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie hebben woensdag zeer kritisch gereageerd op de ontwerpbegroting voor 2014 die het kabinet naar Brussel wil sturen. Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA noemt het pakket 'boterzacht', omdat het een gat bevat van ruim 1 miljard euro. Zijn D66-collega Wouter Koolmees spreekt van 'een ongedekte cheque' en 'een bende in de begroting'. 'Moeilijke maatregelen worden almaar vooruitgeschoven. Dit is zwak leiderschap van premier Mark Rutte', vindt Koolmees.

Het kabinet is volgens EU-afspraak verplicht zijn begrotingsplannen voor volgend jaar aan de Europese Commissie voor te leggen. Woensdag liet het weten in 2014 zo nodig 4,3 miljard te zullen bezuinigen om het begrotingstekort onder de EU-limiet van 3 procent te krijgen. Dat plan had het in het sociaal akkoord met vakbonden en werkgevers in de ijskast gezet, maar het zal erop terugvallen als dat in augustus nodig blijkt.

Maar omdat het kabinet inmiddels heeft besloten definitief af te zien van de nullijn in de zorgsector, is er sprake van een gat van 1,1 miljard. Het kabinet wil daarvoor alternatieven zoeken, maar volgens Koolmees is 'volslagen onduidelijk' hoe dat moet gebeuren. 'De verwarring is compleet.' Ook Van Hijum vindt dat de burger nu helemaal niet meer weet waar hij aan toe is. Carola Schouten van de ChristenUnie was 'heel erg verrast' dat het kabinet een pakket naar Brussel wil sturen met een gat van een miljard erin. 'Ik wil dat het kabinet kleur bekent en zegt waar het dat geld vandaan wil halen.'

De Kamer debatteert donderdag met het kabinet over de ontwerpbegroting voor voor Brussel. De opstelling van de drie oppositiefracties is belangrijk, want zij kunnen het kabinet aan voldoende steun helpen in de Eerste Kamer. De coalitie van VVD en PvdA heeft daar geen meerderheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden