Oppositie verwijt Hollande solistisch optreden in Mali

Een man in de Malinese plaats Diabaly maakt een foto van de overblijfselen van een truck die werd gebruikt door radicale moslims. Beeld AP
Een man in de Malinese plaats Diabaly maakt een foto van de overblijfselen van een truck die werd gebruikt door radicale moslims.Beeld AP

Het gesloten front achter de Franse president Hollande vertoont scheuren. We hadden niet alleen hoeven zijn in Mali, klaagt de oppositie.

Kleijs Jager

Ook voor links is het wennen; een socialistische president die zegt dat hij een 'oorlog tegen terreur' voert. Want die term doet sterk denken aan een man die in progressieve kring op gelijke hoogte staat met de duivel zelf: George W. Bush.

Bij de Groenen, een coalitiepartner van Hollande, wordt men nerveus. Sommigen zien een neo-koloniale reflex in de interventie. Jean-Luc Mélenchon, de Franse Emile Roemer, keurt de oorlog af omdat Frankrijk in Mali geen 'vitale belangen' heeft.

Met stevige taal riskeert de president het onbehagen aan te wakkeren. Hollande sprak vorige week over het 'vernietigen' van terroristen. En de Algerijnse bevrijdingsactie op het BP-gasveld van In Amenas omschreef hij zaterdag als 'het best denkbare antwoord'.

In andere omstandigheden zou Hollande ¿ die vroeger 'Flanby' werd genoemd, naar een caramelpuddinkje ¿ zich waarschijnlijk op zijn minst hebben afgevraagd of het Algerijnse leger een alternatief had. Maar Algerije hanteert sinds het zelf in de jaren negentig islamitische terreur bestreed, de Russische methode. Het doden van terroristen heeft prioriteit boven het leven van gijzelaars.

Kritiek is voor Hollande niet aan de orde omdat Algerije onmisbaar is voor Parijs en de steun van de Verenigde Staten en Europa niet veel voorstelt. Algerije heeft voor het eerst toegestaan dat Franse toestellen over Algerijns grondgebied vliegen om eerder in Mali te zijn. Daarbij heeft het de grenzen gesloten voor terroristen die in Algerije brandstof en andere benodigdheden kwamen halen.

Het isolement was volgens verschillende vertegenwoordigers van de centrum-rechtse oppositiepartij UMP niet nodig geweest. "Hollande improviseert en was niet voorbereid, hij heeft niet gewerkt aan een coalitie", zegt bijvoorbeeld oud-minister van Europese Zaken Laurent Wauquiez. Alain Juppé, ook oud-minister van buitenlandse zaken, vreest dat Frankrijk 'in een spiraal zit' waar het niet uit kan komen.

Want ook al vluchten de djihadisten van Al-Kaida in Noord-Mali met de troepen van hun Toearegpartner Iyad Ag Ghali richting een noordelijk gelegen bergachtige zone, hoe het verder moet met Mali lijkt niemand precies te weten.

'Mali bevrijden van terreur' is nog een duidelijk oorlogsdoel, maar 'herstel van de staat in Mali' is een stuk problematischer. Van die staat was al niet veel meer over op het moment dat Hollande aan Operatie Serval begon.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden