Oppositie verovert Westkaap

Grote tegenvaller van de Zuid-Afrikaanse verkiezingen is de ANC-afsplitsing Cope. Democratic Alliance verovert de Westkaap-provincie.

Toen gister aan het eind van de middag 88 procent van de stemmen in Zuid-Afrika geteld waren, stond het ANC bovenaan met 66,5 procent.

Grote tegenvaller van de verkiezingen van woensdag is de ANC-afsplitsing Cope. Deze aanhangers van de vorige president Thabo Mbeki kwamen niet verder dan 7,5 procent. Het betekent dat de afstandelijke Mbeki voor de grote massa definitief heeft afgedaan. Zijn rivaal Jacob Zuma (67) heeft ondanks geruchtmakende rechtszaken over corruptie en verkrachting met overdonderend succes gewonnen.

Maar ook kampte Cope met het gemis van een duidelijke, politiek ervaren leider. De methodistische bisschop Dandala Mvume was slechts bij weinigen bekend.

Grote verrassing is de verovering van de Westkaapprovincie door de Democratic Alliance (DA). Leidster Helen Zille doet het al jaren uitstekend als blanke burgemeester van Kaapstad, die de stad van corruptie probeert te vrijwaren na een lang ANC-regime. Dat de DA met ruim 16 procent naar voren komt, toont aan dat haar manier van leiden aanslaat.

Daarbij moet in ogenschouw genomen worden dat in de Westelijke Kaap 18 procent blanken woont, tegen slechts 30 procent zwarten. Landelijk gezien is dat 80 procent zwart tegen 9 procent wit.

Ook een fors deel van vele kleurlingen in de Kaap stemt blijkbaar liever DA dan ANC. Het DA had zich voor de verkiezingen ook nadrukkelijk op deze kiezersgroep gericht.

De opkomst was deze keer met 76 procent weer ouderwets hoog. Door de dominantie van het ANC kwamen bij verkiezingen steeds minder mensen opdagen. Door een spannende campagnetijd werden de gelederen weer eens opgeschud.

Jacob Zuma zal binnenkort als president beëdigd worden. Dan wacht hem een lastige taak: zijn arme achterban plus het bedrijfsleven tevreden houden in een tijd van economische crisis. Zijn beloftes om banen te scheppen, verving hij tegen het eind van de campagne al in het praten over beperken van banenverlies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden